Σρι Λάνκα: Ενότητα για την Κοινοπολιτεία

Οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας επέδειξαν σήμερα ένα ενιαίο μέτωπο τερματίζοντας τη σύνοδό τους στη Σρι Λάνκα, η οποία σηματοδοτήθηκε από μια πολεμική σχετικά με τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου εναντίον της μειονότητας των Ταμίλ το 2009.
2'


Έπειτα από τρεις ημέρες συζητήσεων στο Κολόμπο, ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσε παρουσίασε μια δήλωση στην οποία γίνεται λόγος για "καρποφόρες συνομιλίες" και η οποία έχει υπογραφεί από τα 53 έθνη της Κοινοπολιτείας, μιας οργάνωσης που συνασπίζει τις πρώην βρετανικές αποικίες.
Προηγουμένως ο Ρατζαπάκσε είχε χρειαστεί να αμυνθεί έναντι πολλαπλών κατηγοριών βασισμένων σε μια έκθεση του ΟΗΕ και μη κυβερηητικών οργανώσεων σύμφωνα με την οποία ο στρατός σκότωσε μέχρι 40.000 αμάχους της μειονότητας των Ταμίλ στη διάρκεια των τελευταίων μηνών της σύγκρουσης που δίχαζε επί 37 χρόνια το νησί.


"Είμαι ικανοποιημένος για την έκβαση αυτής της συνόδου κορυφής", δήλωσε ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα επικαλούμενος έναν αριθμό συμφωνιών σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τον αγώνα εναντίον της φτώχειας.
Μόνον 27 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων μετέβησαν στη σύνοδο του Κολόμπο, καθώς οι ηγέτες του Καναδά, της Ινδίας και του Μαυρίκιου αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν για να διαμαρτυρηθούν για τη στάση του Κολόμπο έναντι των κατηγοριών που διατυπώνονται εναντίον του.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε προκαλέσει την οργή των αρχών της Σρι Λάνκα μεταβαίνοντας την Παρασκευή στην περιοχή της Τζάφνα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου συνετρίβη η εξέγερση των Ταμίλ.
Είναι ο πρώτος ξένος πολιτικός ηγέτης που επισκέφθηκε αυτή τη ζώνη. Η Σρι Λάνκα είναι μια πρώην βρετανική αποικία, η οποία ονομαζόταν Κεϋλάνη και κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1948.


Στη συνέχεια ο Κάμερον ζήτησε από το Κολόμπο να αρχίσει ως το Μάρτιο τη δική του έρευνα για τις κατηγορίες αυτές, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα διεξαχθεί διεθνής έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


Ο πρόεδρος Ρατζαπάκσε επανέλαβε σήμερα πως αντιτίθεται στη διεξαγωγή οποιασδήποτε διεθνού έρευνας για το θέμα αυτό. "Οφείλετε κι εσείς να σεβαστείτε τις απόψεις μας χωρίς να προσπαθείτε να μας σπρώξετε σ' ένα αδιέξοδο", δήλωσε.


"Υποφέραμε επί 30 χρόνια και (οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα) θέλουν μια νέα ζωή, γι' αυτό με εξέλεξαν", επέμεινε ο Ρατζαπάκσε.
Τον Απρίλιο του 2011, ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε μια συνταρακτική έκθεση για τη Σρι Λάνκα, όπου μπορεί να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου εναντίον των αμάχων. Οι αντάρτες Ταμίλ κατηγορούνται επίσης για σοβαρά εγκλήματα και ότι χρησιμοποίησαν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.