1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Πλατεία Ταχρίρ εναντίον του στρατού
Περίπου 1.000 πολίτες έκαναν πορεία ως την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου απόψε για να καταγγείλουν την δράση των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου αλλά και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους κι ορισμένοι εξ αυτών επέκριναν ανοιχτά τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, κλιμακώνοντας την ένταση ενόψει των μαζικών διαδηλώσεων που αναμένεται να γίνουν αύριο.
Αύριο Τρίτη αναμένονται πολύ πιο μαζικές κινητοποιήσεις, καθώς η αναταραχή στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα μετά την αποπομπή του Μόρσι από το στρατό την 3η Ιουλίου —η οποία έχει πλήξει τις επενδύσεις και τον τουρισμό— παρατείνεται.
Η σημερινή πορεία άρχισε το απόγευμα και είχε σκοπό να τιμηθεί η μνήμη εκείνων οι οποίοι είχαν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας πριν από δύο χρόνια. Την 19η Νοεμβρίου 2011, 42 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις οι οποίες είχαν ακολουθήσει μια διαδήλωση εναντίον του Ανώτατου Συμβουλίου των Ένοπλων Δυνάμεων. Οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα εναντίον του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος ανακοίνωσε την αποπομπή και τη σύλληψη του ισλαμιστή τέως προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.
Οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, που είχαν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού σταθμευμένα στην πλατεία, αποσύρθηκαν από την Ταχρίρ λίγη ώρα πριν οι διαδηλωτές φθάσουν εκεί. Η πλατεία ήταν η εστία της λαϊκής εξέγερσης του 2011, η οποία ανάγκασε τον Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί.
«Σίσι, ούτε να το ονειρεύεσαι ότι θα γίνεις πρόεδρος», ήταν ένα από τα συνθήματα τα οποία φώναξαν οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων κατήγγειλαν επίσης ως «προδότες» τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, και υποστήριξαν ότι η «επανάσταση» δεν έχει τελειώσει.
Δεν είναι σαφές γιατί η αστυνομία και ο στρατός αποχώρησαν από την Ταχρίρ.
Οι διαδηλωτές έγραψαν συνθήματα πάνω σε ένα μνημείο που εγκαινίασε το πρωί ο πρωθυπουργός Χάζεμ Μπεμπλάουι. Ένα από αυτά έγραφε «κάτω οι προδότες: οι στρατιωτικοί —στυλοβάτες του παλιού καθεστώτος (σ.σ. του Μουμπάρακ)— και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Ένας από τους διαδηλωτές είπε ότι το μνημείο αυτό «είναι μια απάτη».