Ο πρόεδρος Ομπάμα υπερασπίστηκε τις επιλογές του για το Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνθηκε σήμερα της προσέγγισης της κυβέρνησής του στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δηλώνοντας ότι είναι «εύκολο» να χτυπά κανείς τη γροθιά στο τραπέζι, όμως αυτό δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ΗΠΑ.
«Δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στη διπλωματία και δεν μπορούμε να διαγράψουμε τις ειρηνικές λύσεις στα προβλήματα», επισήμανε σε μια ομιλία του στο Σαν Φρανσίσκο, αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τεχεράνη το Σάββατο στη Γενεύη, μια συμφωνία που έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικανούς.
«Όταν ήμουν υποψήφιος για την προεδρία, την πρώτη φορά, είπα ότι έχει έρθει ο καιρός για μια καινούρια ηγεσία, ότι θα πρέπει να γυρίσουμε τη σελίδα μιας δεκαετίας πολέμου», υπενθύμισε ο Ομπάμα. «Πιστεύω σε αυτό που είχε πει κάποτε ο πρόεδρος Κένεντι: ας μην διαπραγματευόμαστε επειδή φοβόμαστε αλλά να μην φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε», συνέχισε. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η διπλωματία «υποστηριζόμενη από τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν» είχε ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί «η πρόοδος την οποία είδαμε το σαββατοκύριακο». Υποσχέθηκε ότι τους επόμενους μήνες «θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες με σκοπό να καταλήξουμε σε μια λύση που θα τερματίζει οριστικά την απειλή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος».
«Εάν το Ιράν αρπάξει αυτήν την ευκαιρία και αποφασίσει να ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να βάλουμε ένα τέλος στη δυσπιστία που υπάρχει μεταξύ των χωρών μας εδώ και τόσα χρόνια», συνέχισε ο Ομπάμα ο οποίος, από την εποχή της προεκλογικής εκστρατείας του, το 2007-8, υπερασπίζεται την αρχή της «χείρας φιλίας» προς τους εχθρούς των ΗΠΑ. «Το να μιλάμε σκληρά και με αλαζονεία είναι ίσως εύκολο, από μια πλευρά, όμως δεν είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε για την ασφάλειά μας. Η πρόοδος αυτή (σ.σ. η συμφωνία της Γενεύης) και οι δυνατότητες που ανοίγονται μας υπενθυμίζουν τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι ΗΠΑ έχουν το θάρρος να καταφεύγουν όχι μόνο στη βία αλλά επίσης και στη διπλωματία», διαβεβαίωσε.
Διαβάστε επίσης:
Ικανοποιημένος ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν για τη συμφωνία