Η ιταλική Γερουσία αποφάσισε την αποπομπή του Μπερλουσκόνι

Με τις ψήφους της Κεντροαριστεράς και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων κι ενώ οι βουλευτίνες του κόμματος Forza Italia ήταν ντυμένες στα μαύρα και η πρώην υπουργός Νεότητας Τζόρτζα Μελόνι έφερε στο μπράτσο της διακριτικό πένθους, η Γερουσία αποφάσισε την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η ιταλική Γερουσία αποφάσισε την αποπομπή του Μπερλουσκόνι
2'


Ο Σ. Μπερλουσκόνι μαζί με την έδρα στη Γερουσία, χάνει και την ασυλία και θα κληθεί να εκτίσει την ποινή κάθειρξης ενός έτους που του έχει επιβληθεί

Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, για τα επόμενα έξι χρόνια ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Επίσης, χάνοντας την έδρα του, ο Μπερλουσκόνι χάνει και την ασυλία του και ανοίγει ο δρόμος για επιβολή της ποινής σε έναν χρόνο κάθειρξη, που θα μετατραπεί σε κατ' οίκον περιορισμό ή κοινωφελή εργασία και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για δύο χρόνια.

«Κάναμε απλώς ό,τι μας επέβαλλε ο νόμος, δεν είναι κάτι το εξαιρετικό, είναι ακριβώς αυτό το οποίο έπρεπε να γίνει», επισήμανε ο Ντάριο Στεφάνο, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, που είχε εισηγηθεί να αποπεμφθεί ο Μπερλουσκόνι.

«Ημέρα πένθους»
Ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς λίγο πριν από την ψηφοφορία της ολομέλειας της Γερουσίας απευθύνθηκε σε πλήθος υποστηρικτών του που συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του, το μέγαρο Γκρατσιόλι στο κέντρο της Ρώμης, μιλώντας για μια «ημέρα πένθους για τον νόμο, το δίκαιο και τη δημοκρατία».

Ο μεγιστάνας του Τύπου καταφέρθηκε και πάλι κατά της «πολιτικοποιημένης δικαιοσύνης» και των «αριστερών δικαστών που θέλουν να βοηθήσουν την παράταξή τους να καταλάβει την εξουσία». «Μπορούμε να δουλέψουμε, να κάνουμε πολλά, έστω κι αν δεν είμαι πλέον στο κοινοβούλιο», προσέθεσε ο Ιταλός καναλάρχης και πολιτικός. «Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ, σας το υπόσχομαι, θα τραβήξουμε μπροστά», είπε στους υποστηρικτές του.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και μετά τον εξοστρακισμό του από τη Γερουσία, ο Μπερλουσκόνι θα επιδιώξει να επηρεάσει τον πολιτικό στίβο μεσοπρόθεσμα, μέσω του Forza Italia.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή