Ρουμανία: Αντίθετος ο Πόντα με τις δηλώσεις Κάμερον
«Η ελευθερία μετακίνησης δεν μπορεί να περιοριστεί, εκεί διαφωνώ με τον Κάμερον», δήλωσε ο Πόντα.
«Κατανοώ τις ανησυχίες που εκφράζονται στα βρετανικά μέσα (…), όμως τέτοιου είδους φόβοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν ή να δικαιολογήσουν καταχρήσεις ή διακρίσεις προς ευρωπαίους πολίτες», πρόσθεσε.
Χθες Παρασκευή ο Πόντα είχε σημειώσει ότι «πιστεύω πως μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι με την αρχή που ανακοίνωσε» ο βρετανός πρωθυπουργός, «δηλαδή ότι θα πρέπει να σκληρύνουν οι όροι ώστε να μην γίνεται κατάχρηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας».
«Εδώ και ένα χρόνο έχουμε κι εμείς σκληρύνει τους όρους ώστε να μην προκαλούν άνθρωποι που λαμβάνουν κοινωνικά βοηθήματα οδηγούν Μερσεντές και ζουν σε βίλες», πρόσθεσε ο ρουμάνος πρωθυπουργός.
Ο Κάμερον ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα, λίγο πριν το πλήρες άνοιγμα της αγοράς εργασίας στους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους, ότι επιθυμεί να σκληρύνουν οι όροι για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων στους μετανάστες από την Ευρώπη που ζουν στη Βρετανία.
«Δεν θα δεχθώ τα μέτρα αυτά να έχουν αποκλειστικό στόχο τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους, θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλους τους πολίτες της ΕΕ χωρίς διακρίσεις», υπογράμμισε ο Πόντα.
Μόνο εννέα χώρες της ΕΕ επιβάλλουν ακόμα περιορισμούς στην αγορά εργασίας τους για τους Ρουμάνους πολίτες: η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Μάλτα και η Βρετανία.
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ρουμάνοι, σε σύνολο πληθυσμού 20 εκατομμυρίων, έχουν μεταναστεύσει από την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ το 2007, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Η πλειονότητα τους έχει προτιμήσει την Ιταλία και την Ισπανία.