Οι ΗΠΑ θα καταστρέψουν ένα τμήμα του συριακού χημικού οπλοστασίου
Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν για την καταστροφή μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας πάνω σε ένα αμερικανικό πλοίο και αναζητούν ένα κατάλληλο λιμάνι στην Μεσόγειο όπου μπορεί να γίνει η επεξεργασία αυτή, προσθέτει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΟΑΧΟ.
"Ο γενικός διευθυντής (του ΟΑΧΟ) δήλωσε ότι επιχειρήσεις εξουδετέρωσης (των χημικών όπλων) θα γίνουν στην θάλασσα πάνω σε ένα πλοίο των ΗΠΑ με την χρήση της τεχνικής της υδρόλυσης", διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός, ο οποίος εδρεύει στην Χάγη.
Ο ΟΑΧΟ βρισκόταν υπό πίεση για να βρει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας μετά την άρνηση της Αλβανίας να φιλοξενήσει το έργο αυτό.
Σύμφωνα με τον ΟΑΧΟ, συνολικά 35 εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον ως την χθεσινή διορία που είχε δοθεί για την σύναψη εμπορικών συμβολαίων για την καταστροφή περίπου 800 τόνων ακατέργαστων βιομηχανικών χημικών προϊόντων, η καταστροφή των οποίων μπορεί να γίνει με ασφάλεια σε εμπορικούς αποτεφρωτήρες.
Όμως άλλοι περίπου 500 τόνοι χημικών, στους οποίους περιλαμβάνονται νευροπαραλυτικά αέρια, θεωρούνται πολύ επικίνδυνοι για να εισαχθούν σε μια χώρα ή να υποβληθούν σε επεξεργασία από εταιρείες και θα καταστραφούν στην θάλασσα πάνω στο αμερικανικό πλοίο.
Ο ΟΑΧΟ διευκρίνισε ότι η επιχείρηση αυτή θα γίνει πάνω σε ένα αμερικανικό πλοίο στην θάλασσα με την χρήση της μεθόδου της υδρόλυσης και πρόσθεσε ότι ένα πλοίο υποβάλλεται σε τροποποιήσεις για να μπορεί να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις αυτές.
"Ένα πλοίο βρίσκεται στο στάδιο της τροποποίησης για να μπορεί να υποδεχθεί τις επιχειρήσεις αυτές και να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις επαλήθευσης του ΟΑΧΟ", προσθέτει ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του.
"Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να συμβάλουν προσφέροντας μια τεχνολογία καταστροφής, πλήρη επιχειρησιακή υποστήριξη και χρηματοδότηση για την εξουδετέρωση χημικών της Συρίας που συνιστούν προτεραιότητα", καταλήγει ο ΟΑΧΟ στην ανακοίνωσή του.
Τα πιο επικίνδυνα συριακά χημικά όπλα αναμένεται να έχουν μεταφερθεί εκτός της Συρίας πριν από την 31η Δεκεμβρίου, βάσει μιας συμφωνίας του εκτελεστικού συμβουλίου του ΟΑΧΟ που συνήφθη στα μέσα Νοεμβρίου.
Τότε το εκτελεστικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού είχε υιοθετήσει έναν οδικό χάρτη για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου ως τα μέσα του 2014, ο οποίος περιλαμβάνει ένα σχέδιο το οποίο αναφέρει με λεπτομέρεια τις πιθανές μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή των όπλων αυτών, εκτός της Συρίας, στην στεριά ή την θάλασσα.
Ωστόσο, παρά την συναίνεση για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου εκτός της χώρας αυτής που βρίσκεται σε πόλεμο, καμία χώρα δεν έχει δεχθεί μέχρι σήμερα αυτό να γίνει στο έδαφός της.
Η πλειονότητα των λοιπών χημικών όπλων και των πρόδρομων χημικών προϊόντων που αποτελούν μέρος της σύνθεσης τοξικών προϊόντων, με εξαίρεση την ισοπροπανόλη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή αερίου σαρίν, θα έχουν απομακρυνθεί από την Συρία ως τις 5 Φεβρουαρίου του 2014, σύμφωνα με τον ΟΑΧΟ.
Την ίδια ώρα η καταστροφή των εγκαταστάσεων παραγωγής που έχουν δηλωθεί από τις συριακές αρχές θα γίνει από τις 15 Δεκεμβρίου φέτος ως τις 15 Μαρτίου του 2014, σύμφωνα και πάλι με τον διεθνή οργανισμό.