Αυτοσυγκράτηση και διάλογο ζητούν οι Βρυξέλλες από την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα στις αρχές και την αντιπολίτευση της Ουκρανίας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Κίεβο και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την έξοδο από την κρίση.
1'

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τελευταίος έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές για "αυτοσυγκράτηση", τονίζοντας ότι "μια ειρηνική, πολιτική λύση είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγει η Ουκρανία από την παρούσα κατάσταση".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Μπαρόζο κάλεσε τις ουκρανικές αρχές "να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα" ένα διάλογο "με όλες τις πολιτικές δυνάμεις" και επανέλαβε το αίτημα των Βρυξελλών "να γίνει έρευνα για τη χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας". Ζήτησε τέλος να γίνουν σεβαστά "τα πολιτικά δικαιώματα και οι ελευθερίες" των πολιτών.

Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς από την πλευρά του απάντησε ότι "συμφωνεί με αυτήν την προσέγγιση και επιβεβαίωσε ρητά την πρόθεσή του να γίνει έρευνα για τη χρήση βίας από την ουκρανική αστυνομία και να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της".

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεχθεί μια ουκρανική αντιπροσωπεία για να συζητηθούν "ορισμένες πλευρές της συμφωνίας σύνδεσης", την οποία αρνήθηκε να υπογράψει την περασμένη εβδομάδα. Ο Μπαρόζο επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή είναι διατεθειμένη "να συζητήσει ορισμένα θέματα" όχι όμως και "να ξανανοίξει τις διαπραγματεύσεις" για τη συμφωνία αυτή, την οποία διαπραγματευόταν επί πέντε χρόνια με την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Βεστερβέλε: Η καρδιά των Ουκρανών χτυπά για την Ευρώπη