Το 2015 θα ολοκληρωθεί η δίκη του Ρ. Κάρατζιτς

Η δίκη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ράντοβαν Κάρατζιτς αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015 και η δίκη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας, Γκόραν Χάτζιτς στο τέλος του έτους, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Τεοντόρ Μερόν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το έργο του δικαστηρίου.
2'

Η δίκη του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς ενδέχεται να διαρκέσει έως το 2016, είπε ο κ. Μερόν σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να πει πότε αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για τον αρχηγό του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι.

Ο κ. Μερόν, παρουσιάζοντας την έκθεση για τη δραστηριότητα του δικαστηρίου την περίοδο από 1η Αυγούστου 2012 έως 31 Ιουλίου 2013, εκτίμησε ότι το δικαστήριο τις δύο τελευταίες δεκαετίες επιτέλεσε σημαντικό έργο, άσκησε ποινική δίωξη εναντίον 161 ατόμων και βοήθησε τα εθνικά δικαστήρια στην περιοχή των Βαλκανίων να αναλάβουν υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

Τόνισε δε, ότι η σημασία του έργου του ICTY επιβεβαιώθηκε μία ακόμη φορά στη διάρκεια διάσκεψης την περασμένη εβδομάδα στο Σαράγεβο, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος.

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα τώρα πρέπει να βοηθήσει για τη συμφιλίωση των λαών και να στηρίξει τα θύματα του πολέμου στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, επισήμανε ο κ. Μερόν.

Το δικαστήριο τώρα εργάζεται για τη στρατηγική ολοκλήρωσης του έργου του και το Μηχανισμό για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια που θα αναλάβει τις εκκρεμείς υποθέσεις, σημείωσε.

Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY, Σερζ Μπράμερτς στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είπε ότι η Σερβία συνέχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση επιτυχούς ολοκλήρωσης του έργου του δικαστηρίου, συνέχισε να συνεργάζεται με το ICTY επιμελώς, αλλά και ότι πρέπει να ερευνήσει και να ασκήσει διώξεις σε βάρος όσων βοηθούσαν καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου.

Πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι πληροφορίες για το πώς διέφευγαν τη δικαιοσύνη οι Ράτκο Μλάντις και Γκόραν Χάτζιτς και να παραπεμφθούν σε δίκη εκείνοι που τους παρείχαν βοήθεια, είπε.