Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους των Βρυξελλών

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες καθώς πάνω από δέκα χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως μέλη εργατικών συνδικάτων από το Βέλγιο και...
1'

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες καθώς πάνω από δέκα χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως μέλη εργατικών συνδικάτων από το Βέλγιο και από όλη την Ευρώπη, αναμένεται σήμερα να κατακλύσουν τους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στις χώρες της ΕΕ. Ήδη επικρατεί ένταση έξω από το κτήριο που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής καθώς αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν συγκέντρωση.


Σύμφωνα με το Βελγικό Τύπο, πέντε πορείες θα ξεκινήσουν από διαφορετικά σημεία των Βρυξελλών, με κίνδυνο να παραλύσουν για πολύ ώρα την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών αναμένεται να κατευθυνθεί προς το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην πλατεία Σουμάν, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ. Η αστυνομία και οι συνδικαλιστικοί ηγέτες φοβούνται την πιθανότητα ανεξέλεγκτων καταστάσεων, αναφέρει ο Βελγικός Τύπος.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), που διοργάνωσε το μεγαλύτερο τμήμα της σημερινής διαδήλωσης τονίζει ότι το πακέτο περί «οικονομικής διακυβέρνησης» και το «Σύμφωνο για το Ευρώ», που πρόκειται να υιοθετήσει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής διακυβεύει την ιδέα της «κοινωνικής Ευρώπης».

«Όχι στην κατάργηση των κοινωνικών κεκτημένων και στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που πνίγουν τις δημόσιες δαπάνες και χτυπούν τους εργαζόμενους αντί να χτυπούν τους κερδοσκόπους», αναφέρει η ανακοίνωση της ETUC.