Ο Σνόουντεν ελπίζει ότι οι αποκαλύψεις του θα φέρουν διαφάνεια
Ο νεαρός άνδρας παρέδωσε σε μέσα ενημέρωσης δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα τα οποία αποκάλυψαν την έκταση των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών των επικοινωνιών, τηλεφωνικών ή διαδικτυακών, που πραγματοποιούσε η αμερικανική υπηρεσία, κάτι που προκάλεσε το ξέσπασμα διπλωματικής θύελλας αλλά και την αγανάκτηση πολλών Αμερικανών.
Ο Σνόουντεν είχε παραχωρήσει ορισμένες συνεντεύξεις στον Τύπο λίγο μετά τη διαφυγή του, όμως απέφευγε να σπάσει τη σιωπή του αφότου έλαβε προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, την 1η Αυγούστου.
«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο δεν είναι ότι η παρακολούθηση αυτή μπορούσε να γίνεται θεωρητικά, αλλά το ότι γινόταν, χωρίς καν η πλειονότητα των πολιτών να γνωρίζει ότι ήταν εφικτή», εξήγησε ο Σνόουντεν, δικαιολογώντας τις ενέργειές του.
Έλαβε την απόφαση να εγκαταλείψει την χώρα του και να δημοσιοποιήσει αυτά τα απόρρητα έγγραφα εξαιτίας του φόβου του ότι αναδυόταν ένα κράτος-κατάσκοπος που παρακολουθεί τα πάντα, αδιαφορώντας για την προσωπική ζωή των πολιτών του και τις ατομικές τους ελευθερίες.
«Η NSA δεν είναι ασφαλώς η Στάζι», η πρώην υπηρεσία πληροφοριών της ανατολικής Γερμανίας που κατασκόπευε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, δήλωσε πάντως μετριάζοντας κάπως την κριτική του.
Ο κίνδυνος είναι ότι τα τεχνολογικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι παντοδύναμες υπηρεσίες πληροφοριών θα οδηγήσουν σε μια γενικευμένη παρακολούθηση, πέραν των θεμιτών αναγκών των υπηρεσιών κατασκοπείας και αντικατασκοπείας να συλλέγουν πληροφορίες, επισήμανε.
Οι αποκαλύψεις για τα προγράμματα παρακολουθήσουν της NSA σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους πολίτες, τους πληροφορικούς, τα αμερικανικά δικαστήρια, το Κογκρέσο και την εκτελεστική εξουσία να αποκτήσουν συνείδηση της κατάστασης, συνέχισε.