Διεθνής Αμνηστία: Αξιοθρήνητη η στάση της Ε.Ε. απέναντι στους Σύρους

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες ότι υψώνουν ένα φρούριο για να προστατευθούν από τους Σύρους πρόσφυγες, τους οποίους υποδέχονται σε απογοητευτικά χαμηλούς αριθμούς.
3'

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση απέτυχε οικτρά να διαδραματίσει τον ρόλο της ως καταφυγίου για τους πρόσφυγες που έχασαν τα πάντα, εκτός από τη ζωή τους. Ο αριθμός των προσφύγων που οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διατεθειμένες να υποδεχθούν είναι πραγματικά αξιοθρήνητος", διαπιστώνει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι σε ανακοίνωσή του. "Ολοι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να σκύψουν το κεφάλι από ντροπή".

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης "πρότειναν να ανοίξουν τις πόρτες τους σε περίπου 12.000 από τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες από τη Συρία, δηλαδή στο 0,5% μόνο των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που διέφυγαν από τη χώρα", σύμφωνα με την οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καταγγέλλει "τις οχυρώσεις του ευρωπαϊκού φρουρίου".

Η Γερμανία είναι με απόσταση "η πιο γενναιόδωρη χώρα", έχοντας δεσμευθεί να υποδεχθεί 10.000 πρόσφυγες, ανταποκρινόμενη στο 80% της ευρωπαϊκής δέσμευσης", ενώ η Γαλλία προσέφερε 500 θέσεις, δηλαδή για το 0,02% του συνολικού αρυθμού των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από τη Συρία. Δεκαοκτώ χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Βρετανία κι η Ιταλία, δεν πρόσφεραν καμία θέση, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι συνθήκες διαβίωσης των 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγκατασταθεί σε γειτονικές της Συρίας χώρες, επιδεινώνονται με ταχείς ρυθμούς και με την Ευρώπη να προσφέρει 12.000 θέσεις μέχρι το τέλος του 2014, ορισμένοι "αποπειρώνται να ταξιδέψουν με δικά τους μέσα", κυρίως δια θαλάσσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η οργάνωση καταγγέλλει την ορισμένες φορές βίαιη στάση της αστυνομίας και του λιμενικού σώματος στην Ελλάδα, καθώς και τις, σε ορισμένες περιπτώσεις, αθλιες συνθήκες κράτησης σε χώρες όπως η Βουλγαρία.

Ενας 32χρονος Σύρος περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία πώς αντιμετωπίσθηκε από Έλληνες λιμενοφύλακες τον Οκτώβριο στη Σάμο. "Μάς πατούσαν, μάς χτυπούσαν με τα όπλα επί τρεις ώρες...Αφού αφαίρεσαν τη μηχανή από το σκάφος, μάς έσυραν μέχρι τα τουρκικά χωρικά ύδατα και μάς άφησαν στη μέση της θάλασσας", κατήγγειλε.

"Είναι λυπηρό που πολλοί άνθρωποι που έβαλαν σε κίνδυνο της ζωή τους...είτε εκδιώχθηκαν είτε κρατήθηκαν υπό άθλιες συνθήκες", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σαλίλ Σέτι, απευθύνοντας έκκληση στις χώρες της ΕΕ να "αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των θέσεων που προσφέρουν στους σύρους πρόσφυγες και να φροντίσουν ότι, όσοι διασώζονται, τυγχάνουν αξιοπρεπούς μεταχείρισης".

Παράλληλα με τις 12.000 θέσεις που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκές χώρες, 55.000 σύροι πρόσφυγες έχουν κατορθώσει να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία του πολιτικού ασύλου.

Ο πόλεμος στη Συρία, που άρχισε πριν από 1.000 ημέρες τον Μάρτιο 2011 από λαϊκή εξέγερση κατά του συριακού καθεστώτος, έχει κοστίσει τη ζωή σε 126.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.