Το ΝΑΤΟ στο πλευρό των αμάχων της Λιβύης
Την απόφαση να προστατέψουν τους αμάχους επιβάλλοντας ζώνη απαγόρευσης πτήσεων αποφάσισαν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν.
Πρόσθεσε ότι η εντολή της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν "ξεπερνά" την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αλλά οι δυνάμεις του NATO θα μπορούν να δρουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν.
"Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακόμα μια επιχείρηση της συμμαχίας και μια επιχείρηση του NATO", είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο να δοθεί ενδεχομένως ένας ευρύτερος ρόλος στο Σύμφωνο.
Αξιωματούχος του NATO είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι χώρες-μέλη συμφώνησαν μετά την άρση και των τελευταίων επιφυλάξεων της Τουρκίας.
Με δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη θα δώσουν το δικό τους παρόν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε στο μεταξύ πριν από λίγο αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εκφράστηκε θετικά για την απόφαση που έλαβε το NATO να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη αλλά επισήμανε το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν ανέλαβε ταυτόχρονα την ευθύνη για την προστασία των αμάχων.
Μιλώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κλίντον είπε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν, απετράπη μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων και ότι η πολεμική αεροπορία κι η αεράμυνα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν πλήρως.
Αν κι αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν της αποστολής τις πρώτες ημέρες, η Κλίντον σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των αεροσκαφών των ΗΠΑ που εκτελούν αποστολές καθώς αυξήθηκαν οι αριθμοί των αεροσκαφών άλλων χωρών.
"Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα. Συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας στο NATO να μεταβιβάσουμε την διοίκηση και τον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο NATO", δήλωσε.
"Και οι 28 σύμμαχοι έχουν πλέον δώσει στις στρατιωτικές αρχές εντολή να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο ώστε το NATO να αναλάβει την ευρύτερη αποστολή προστασίας των αμάχων", πρόσθεσε η Κλίντον. "Το NATO είναι κατάλληλο για το συντονισμό αυτής της διεθνούς προσπάθειας".