Ιρλανδία: Το διάγγελμα του Κένι, μετά την έξοδο από το μνημόνιο (vid)

Η Ιρλανδία κινείται προς τη «σωστή κατεύθυνση και η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει», δήλωσε την Κυριακή ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κένι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος με αφορμή την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
2'

Ο Κένι ευχαρίστησε τους Ιρλανδούς πολίτες για την υπομονή και την αντοχή τους, κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων της οικονομικής κρίσης που διένυσε η χώρα και αναγνώρισε «τις καταστροφικές συνέπειες της ανεργίας και της μετανάστευσης» που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες.

Ο ίδιος ωστόσο προειδοποίησε πως η έξοδος από την οικονομική στήριξη δεν σημαίνει πως «οι ζωές μας δεν θα αλλάξουν εν μία νυκτί», ενώ έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ότι «η χώρα επανακάμπτει καθώς η υπομονή και η προσαρμοστικότητα του λαού αποκατέστησαν την εθνική υπερηφάνεια».

Η Ιρλανδία αποτελεί την πρώτη χώρα της ευρωζώνης που κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης.

«Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δεν αισθάνονται τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία στην καθημερινή ζωή τους. Όμως τώρα είναι σαφές ότι οι θυσίες σας έκαναν τη διαφορά. Η οικονομία μας αρχίζει να ανακάμπτει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί την οικονομία της Ιρλανδίας, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά την ομιλία του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει αυτή την εβδομάδα ένα νέο μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο που θα αφορά την χρονική περίοδο έως το 2020. Εξήγησε, επίσης, ότι το σχέδιο αυτό θα βασίζεται στην επιχειρηματικότητα και «όχι στην κερδοσκοπία» και θα επικεντρώνεται στις δημοσιονομικές πολιτικές που ενθαρρύνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις επενδύσεις.

Ο Κένι δήλωσε ότι είναι σημαντικό το τραπεζικό σύστημα της χώρας να «γίνει ένας παράγοντας που θα συμβάλει θετικά στην οικονομία, παρά να αποτελεί εμπόδιο». Υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αναπληρώσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, προσφέροντας σε πολλούς Ιρλανδούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα την επιλογή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά και αυξάνοντας τη συνολική απασχόληση μέχρι το 2020.