Μέρκελ: «Καμία απόφαση μέχρι τις ευρωεκλογές»

-Το Βερολίνο τρέμει την ψήφο των ευρωεκλογών και μπλοκάρει τα πάντα.-Στις καλένδες η Τραπεζική Ένωση. Φοβούνται διάλυση της Ε.Ε και της ευρωζώνης.
3'

Έντονος είναι όχι ο σκεπτικισμός αλλά ο φόβος στο Βερολίνο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις χώρες του Νότου αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πλην της Γερμανίας που η πολιτική σταθερότητα έχει οικοδομηθεί στη βάση του στόχου για μία Γερμανική Ευρώπη και δεν υπάρχουν πλέον διαφορές μεταξύ των κομμάτων, στις υπόλοιπες χώρες η κατάσταση έχει έντονα χαρακτηριστικά αστάθειας.

Ακόμα και στις χώρες-δορυφόρους του Βερολίνου (Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία) υπάρχει μεγάλη άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο Νότο, εκεί βρίσκεται και ο πυρήνας της ανησυχίας του Βερολίνου.

Το αντιγερμανικό κλίμα διογκώνεται και σε κάποιες περιπτώσεις προσλαμβάνει, ανοιχτά, το χαρακτήρα αμφιβήτησης της ίδιας της ευρωπαϊκής ιδέας. Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν είναι πρώτη πολιτική δύναμη με αυξητική τάση και έντονη αντιγερμανική ρητορική.

Την ίδια ρητορική χρησιμοποιούν και οι Μπερλουσκόνι και Γκρίλο στην Ιταλία, για την οποία υπάρχει έντονη ανησυχία στο Βερολίνο. Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Σιένα, που αποκάλυψε ότι το 53% των Ιταλών είναι εναντίον της γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη και στην πολιτική της λιτότητας, θορύβησε την κ.Μέρκελ και το γερμανικό κατεστημένο.

Πολύ περισσότερο όταν ένα άλλο εύρημα της έρευνας, έδειξε ότι οι Ιταλοί, σε ποσοστό 68%, θα επέλεγαν την έξοδο από την ευρωζώνη αν επρόκειτο να χάσουν το εισόδημά τους από τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

Την ίδια ανησυχία έχουν και για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όπου δεν είναι σίγουροι για την πολιτική σταθερότητα και αποδοχή της κυβέρνησης.
Όλα αυτά ωθούν τους Γερμανούς σε μία περιχαράκωση.

Τρανή απόδειξη ότι παραπέμπεται στις καλένδες η πραγματική και ουσιαστική τραπεζική ένωση και επιλέγεται ένα κακέκτυπο της, μόνο και μόνο γιατί το Βερολίνο δεν αισθάνεται ασφάλεια με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Θεωρούν ότι δεν θα μπορούν μετά να επιβάλουν τις απόψεις τους και θα εγκλωβιστούν σε μία τραπεζική ένωση χωρίς να έχουν τα κέρδη αλλά και την ηγεμονία που προσδοκούν.

Το ίδιο ισχύει και για την θέσπιση του ευρωομολόγου αλλά και για το ''κούρεμα'' του ελληνικού χρέους.

Η κ.Μέρκελ έχει αποφασίσει να μην πάρει ή να δημοσιοποιήσει καμία απόφαση, περιμένοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Το Βερολίνο ελπίζει να μην ενισχυθούν οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην πολιτική των περικοπών και της σκληρής λιτότητας. Αν καταρρεύσουν οι κυβερνήσεις Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, αν απονομιμοποιηθεί τελείως το πολιτικό σύστημα στη Γαλλία, υπάρχει κίνδυνος και για την ίδια τη συνοχή της Ε.Ε και της ευρωζώνης.

Οι Γερμανοί δεν είναι διατεθειμένοι να απεμπολήσουν το στόχο για μία Γερμανική Ευρώπη ούτε να δεχθούν να αμφισβητηθεί η επιλογή των περικοπών απέναντι στους ''τεμπέληδες'' του Νότου.

Αν όμως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι σαρωτικό για τους πολιτικούς τους φίλους, τότε θα βρεθούν μπροστά σε αποφάσεις που θα έχουν δύο κατευθύνσεις: ή θα βάλουν νερό στο κρασί τους ή θα διαλύσουν οι ίδιοι την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Καγκελάριος για τρίτη φορά η Μέρκελ

Γερμανία: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Παραμένει ο Σόιμπλε