Τουρκία: Φουντώνουν οι φήμες για ανασχηματισμό

Στο Πακιστάν βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν σε προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη με δεδομένο ότι μόλις επιστρέψει θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Τουρκία: Φουντώνουν οι φήμες για ανασχηματισμό
1'

Χθες, έγινε και επισήμως γνωστό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι ουσιαστικά και οι τέσσερις υπουργοί από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος του σκανδάλου είχαν υποβάλλει στην διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή τους.

Το θέμα πλέον είναι τι θα αποφασίσει να κάνει ο κ. Ερντογάν και σε ποια πλαίσια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να τους απομακρύνει από την κυβέρνηση γιατί θα ήταν ένας τρόπος ομολογίας ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στην κυβέρνησή του αναφορικά με τα σκάνδαλα αυτά.

Σε κρίση πάντως έχουν εισέλθει οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να κατηγορεί τον Αμερικανό πρεσβευτή για ανάμειξη στην υπόθεση, ειδικότερα στο σκέλος που αφορά σε παραβίαση του εμπάργκο στο Ιράν από την κρατική τράπεζα Χαλκμπανκασί.

Στο σπίτι του διοικητή της τράπεζας βρέθηκαν εκατομύρια δολάρια και ο Αμερικανός πρεσβευτής φέρεται να είπε σε Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι "τους είχαμε ζητήσει να κόψουν τις σχέσεις αυτές, δεν μας άκουσαν και τώρα παρακολουθείται η πτώση μιας αυτοκρατορίας".

Παρά τις διαψεύσεις, η προειδοποίηση Ερντογάν για απελάσεις πρεσβευτών φαίνεται ότι ήταν μια έμμεση υιοθέτηση των δημοσιευμάτων.

Ο ίδιος ο Ερντογάν πάντως, προειδοποίησε χθες ότι θα σπάσει τα χέρια εκείνων που συνωμοτούν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως λέει, για να υπονομεύσουν τη χώρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή