Αδιέξοδο στις συνομιλίες προτεσταντών - καθολικών στη Β.Ιρλανδία

Χωρίς συμφωνία κατέληξαν την Τρίτη οι μαραθώνιες συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της καθολικής και της προτεσταντικής κοινότητας της Βορείου Ιρλανδίας για την επίλυση ορισμένων από τα πιο κομβικής σημασίας ζητήματα που αφορούν την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.

Αδιέξοδο στις συνομιλίες προτεσταντών - καθολικών στη Β.Ιρλανδία
3'

Ύστερα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, τα πέντε μεγαλύτερα κόμματα της Βορείου Ιρλανδίας είχαν διαβουλεύσεις που διήρκεσαν 18 ώρες σε μία ύστατη προσπάθεια επίλυσης των διαφωνιών τους σχετικά με τις παρελάσεις, τις σημαίες και τη διαχείριση της περιόδου των Ταραχών (The Troubles), όπως ονομάζεται το διάστημα 1968-1993.

Όπως αναφέρει το BBC στην ιστοσελίδα του, ο αμερικανός πρώην διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χάας, ο οποίος προήδρευσε των συνομιλιών, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει» οριστική συμφωνία, αλλά έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, την οποία χαρακτήρισε «βάση» για αλλαγή.

«Όλα τα κόμματα υποστηρίζουν σημαντικά σημεία της συμφωνίας. Ταυτόχρονα, όλα διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι τα κόμματα θα το σκεφτούν, θα το συζητήσουν με την ηγεσία τους και έπειτα θα επιστρέψουν με μία ισχυρή έγκριση. Κατά την επόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα» προσθέτει.

Όπως είπε ο Χάας, σημειώθηκε πρόοδος και στα τρία πεδία διαπραγμάτευσης, ειδικά αναφορικά με το παρελθόν, ενώ οι σημαίες και τα σύμβολα αποδείχτηκε ότι είναι «το δυσκολότερο σημείο των διαπραγματεύσεων».

Ο Χάας συμπλήρωσε ότι και τα πέντε κόμματα «έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν» και είναι «έτοιμα να συνεχίσουν» τη διαδικασία.

Οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις έγιναν επί ενός έβδομου σχεδίου προτάσεων που κατατέθηκε στη διάρκεια των συνομιλιών.

Μετά το πέρας τους, ο ηγέτης του Σιν Φέιν, ο Τζέρι Άνταμς, δήλωσε ότι η διαπραγματευτική του ομάδα θεωρεί ότι υπάρχει βάση για μία συμφωνία επί των προτάσεων που παρουσιάστηκαν και είπε ότι η ομάδα θα τις καταθέσει στο εκτελεστικό όργανο του κόμματος παρότι, όπως τόνισε, η προτεινόμενη συμφωνία «δεν είναι τέλεια».

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μεγάλη απογοήτευση καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται, στην παρούσα φάση, συμφωνία» είπε ο Άνταμς.

Άλλα κόμματα που συμμετείχαν στις συνομιλίες δεν εκφράστηκαν ακόμη δημοσίως.

Η προθεσμία για την υπογραφή της συμφωνίας είχε οριστεί για το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης.

Τα τρία σημεία-κλειδιά των διαπραγματεύσεων ήταν:

Το παρελθόν: Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την Περίοδο των Ταραχών και σχεδόν για τις 3.300 των περιπτώσεων δεν παραπέμφθηκε κανένας στη δικαιοσύνη. Η επίτευξη μίας συμφωνίας σχετικά με την έρευνα για τις δολοφονίες και τη διαχείριση της υπόθεσης όσων επλήγησαν κατά την Περίοδο των Ταραχών μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί αδύνατη.
Σημαίες: Το ζήτημα αυτό προέκυψε τον περασμένο χρόνο όταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μπέλφαστ να υψώνεται η σημαία της Μεγάλης Βρετανίας στο δημαρχείο και σε άλλα δημοτικά κτίρια μόνο σε συγκεκριμένες 18 ημέρες προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Παρελάσεις: Παρότι πολλές από αυτές δεν είναι αμφισβητούμενες, ορισμένες παρελάσεις των ενωτικών που περνούν μέσα από ή κοντά σε περιοχές εθνικιστών έχουν υπάρξει αμφιλεγόμενες. Στο παρελθόν αμφιλεγόμενες έχουν υπάρξει και λίγες παρελάσεις εθνικιστών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή