Συρία:12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πείνα μέσα σε 48 ώρες

Δώδεκα άνθρωποι, στην πλειονότητά τους κρατούμενοι, απεβίωσαν εξαιτίας του υποσιτισμού και της πείνας μέσα στις τελευταίες 48 ώρες στη Συρία, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος ο οποίος ξέσπασε πριν από σχεδόν 3 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Συρία:12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πείνα μέσα σε 48 ώρες
4'

Ανάμεσα στα θύματα είναι οκτώ κρατούμενοι στην κεντρική φυλακή στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, που πολιορκείται από τον Απρίλιο του 2013 από αντικαθεστωτικούς μαχητές οι οποίοι πολεμούν για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ΜΚΟ αυτή, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών, πολιτικών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών σε όλη τη χώρα, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να διαπραγματευτούν με τις αντιμαχόμενες πλευρές για να αποκτήσουν πρόσβαση στη φυλακή για να παραδώσουν τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Εξάλλου, στον καταυλισμό των Παλαιστίνιων προσφύγων Γιάρμουκ, στην περιφέρεια της Δαμασκού, ο οποίος βρίσκεται υπό πολιορκία από τις δυνάμεις του τακτικού στρατού εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και όπου δεν έχει υπάρξει καμιά παράδοση τροφίμων εδώ και μήνες, τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μια γυναίκα η οποία κυοφορούσε, πέθαναν από πείνα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

newego LARGE t 1101 54150542

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στη Χομς, στην κεντρική Συρία, όπου μια γυναίκα πέθανε από υποσιτισμό, κατά την ίδια πηγή. Την 30ή Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) είχε ήδη ανακοινώσει ότι είναι θορυβημένη εξαιτίας της κατάστασης, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον δεκαπέντε νεκρούς από πείνα από τον Σεπτέμβριο στον καταυλισμό Γιάρμουκ κι απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιτρέψουν την παράδοση τροφίμων στους ανθρώπους οι οποίοι ζουν μέσα στον καταυλισμό. Οι αντικαθεστωτικοί σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στη Χομς, μια πόλη που πολιορκείται εδώ και σχεδόν 560 ημέρες, έχουν αναφερθεί επανειλημμένα σε οξύτατες ελλείψεις τροφής και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Στη φυλακή στο Χαλέπι, οι αρχές είχαν απελευθερώσει τον Δεκέμβριο 15 κρατούμενους, που απομακρύνθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό για «ανθρωπιστικούς» λόγους. Τότε είχαν επίσης παραδοθεί μερικά τρόφιμα εκεί. Όμως, ενώ το καθεστώς είχε αρχικώς ανακοινώσει πως επρόκειτο να αφήσει ελεύθερους συνολικά 360 κρατούμενους, μόνο εκείνοι οι 15 είχαν πράγματι εγκαταλείψει τη φυλακή.

56EB52E6D1B89C8F1AC2C59F62F

Σύμφωνα με αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές, στην πλειονότητά τους οι κρατούμενοι στην κεντρική φυλακή στο Χαλέπι είναι πολιτικοί κρατούμενοι. Στη Νέα Υόρκη, η Βάλι Έιμος, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, κατήγγειλε σήμερα το γεγονός ότι τα μέλη των σωστικών συνεργείων των οργανώσεων αρωγής δεν μπορούν να προσφέρουν το παραμικρό σε χιλιάδες Σύρους που έχουν πιαστεί στην αρπάγη του πολέμου — είναι παγιδευμένοι σε εμπόλεμες ζώνες.

Αν και τόνισε την «σημαντική πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί όσον αφορά ορισμένα ζητήματα διοικητικού χαρακτήρα», όπως η έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίου για τους ξένους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής, η Έιμος πρόσθεσε κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι «σε ό,τι αφορά τα κύρια προβλήματα δεν διαπιστώνουμε καμιά πρόοδο».
Η ίδια αναφέρθηκε ιδίως σε ζητήματα όπως «η προστασία των αμάχων, η αποστρατιωτικοποίηση των σχολείων και των νοσοκομείων κι η πρόσβαση σε πολιορκημένες περιοχές». Η Έιμος κατήγγειλε το γεγονός πως ακόμη στις υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν έχει παραχωρηθεί πρόσβαση στον καταυλισμό Γιάρμουκ. Ο ΟΗΕ είχε καταγράψει μια αύξηση του αριθμού των οχηματοπομπών που μεταφέρουν βοήθεια και είχαν λάβει άδεια από τις συριακές αρχές να κινηθούν στο συριακό έδαφος το Νοέμβριο (9, από περίπου 3 τον μήνα), αλλά επισήμανε πως «ο αριθμός μειώθηκε (ξανά) τον Δεκέμβριο λόγω των προβλημάτων ασφαλείας».

1670

Η Έιμος έχει καλέσει τις 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασκήσουν πιέσεις στην Δαμασκό για να επιτρέψει την διεύρυνση της πρόσβασης των ανθρωπιστικών οργανώσεων στον άμαχο πληθυσμό, σύμφωνα με διπλωμάτες. Η ίδια είπε σήμερα ότι θα θέσει εκ νέου το θέμα στο ΣΑ του ΟΗΕ «προς τα τέλη Ιανουαρίου». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2,5 εκατ. Σύροι είναι αποκλεισμένοι σε περιοχές όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν παρά ελάχιστη πρόσβαση λόγω των προβλημάτων ασφαλείας, ενώ 250.000 είναι εντελώς αποκλεισμένοι. Συνολικά, ο Οργανισμός εκτιμά ότι 9,3 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται άμεσα βοήθεια στη χώρα και τον περασμένο μήνα έκανε μια έκκληση να συγκεντρωθούν 6,5 δισεκ. δολάρια (4,7 δισεκ. ευρώ) για να προσφερθεί βοήθεια στους Σύρους το 2014, στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

Αλαλούμ με την υπόθεση του φορτηγού με όπλα στην Τουρκία

Συρία: 73.000 νεκρούς άφησε πίσω του το 2013

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή