Γκιούλ: Προτρέπει το δικαστικό σώμα να παραμείνει αμερόληπτο
Στην πιο σαφή τοποθέτησή του μέχρι στιγμής σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς, ο πρόεδρος Γκιούλ δήλωσε ότι η ύπαρξη ενός «κράτους εν κράτει » δεν θα γίνει ανεκτή, κάνοντας μια προφανή αναφορά στην αδελφότητα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο πρόσφατα το κυβερνών AKP κατηγόρησε ότι έχει μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα.
«Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος εν κράτει», δήλωσε ο πρόεδρος Γκιουλ στη συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πρωθυπουργού Ερντογάν, όταν η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε γραφεία και σπίτια επιχειρηματιών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες.
«Ο καθένας μπορεί να εργαστεί σε κρατικά θεσμικά όργανα, το στρατό, το δικαστικό σώμα, ή άλλους κρατικούς φορείς, αλλά θα πρέπει να συμμορφωθεί με το νόμο, το Σύνταγμα και τους κανόνες του εν λόγω οργάνου (...) το να λαμβάνει εντολές από κάπου αλλού, δεν είναι αποδεκτό» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή στη διαφθορά. «Είμαστε σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και ως πρόεδρος εγώ προσπαθώ να κάνω πάντα αυτό που είναι αρχή μου (...)να εξασφαλίσω ότι οι κρατικοί θεσμοί λειτουργούν αρμονικά», είπε. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος θεωρείται ως μια πιο ενωτική πολιτική προσωπικότητα από ότι ο Ερντογάν ειδικά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, τόνισε ότι η δικαστική εξουσία θα πρέπει επίσης να είναι απαλλαγμένη από κάθε κυβερνητική παρέμβαση .
«Η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία είναι κατά κάποιο τρόπο υπόλογοι μέσω των εκλογών, αλλά το δικαστικό σύστημα είναι σε διαφορετική θέση. Γι 'αυτούς, η ανεξαρτησία και η αμεροληψία είναι πολύ σημαντικές».Η έρευνα για την διαφθορά, η οποία οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα 11 χρόνια της πολιτικής του κυριαρχίας στην Τουρκία. Το ισλαμικών καταβολών κόμμα του Ερντογάν επικαλέστηκε το προηγούμενο διάστημα τις οικονομικές επιδόσεις του όλα αυτά τα χρόνια για να διατηρήσει την υποστήριξη πολλών πολιτών. Αλλά το σκάνδαλο διαφθοράς κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε μια εποχή που το εθνικό νόμισμα της χώρας εξασθενεί, ο πληθωρισμός αυξάνεται και παρατηρείται επιβράδυνση της ανάπτυξης.
« Η οικονομική σταθερότητα έρχεται πρώτη», δήλωσε ο Γκιούλ, ο οποίος συν-ίδρυσε το AKP με τον Ερντογάν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. «Εάν υπάρχει οποιαδήποτε επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης, θα είναι η μεγαλύτερη ζημιά για τη χώρα» ανέφερε. Ο Γκιουλ, ο ρόλος του οποίου ως πρόεδρος είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, δεν έχει εμπλακεί στις καταγγελίες περί διαφθοράς. Αυτό έχει δημιουργήσει "εικασίες" ότι ο Γκιούλ, θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός στις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2015. «Είναι πολύ νωρίς για μένα να πω κάτι γι’ αυτό. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχει συζητηθεί μέχρι τώρα, θέλω όλοι να το γνωρίζουν αυτό. Θα έχουμε τρεις εκλογές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και πιστεύω ότι η Τουρκία θα τις ολοκληρώσει ως μια ώριμη δημοκρατία» είπε ο πρόεδρος της χώρας.