Η αντιπρόεδρος της ΕΕ ευχαριστεί τον Σνόουντεν για τις αποκαλύψεις του
«Όταν δημοσιοποιήθηκαν οι αποκαλύψεις αυτές, είπα: «Ευχαριστώ κ. Σνόουντεν, επειδή ως τότε αντιμετώπιζα τις μέγιστες δυσκολίες να πείσω, κυρίως στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών, ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα να λύσουμε σε διεθνές επίπεδο» για την προστασία των δεδομένων, σημείωσε η ίδια απαντώντας στην Ιταλίδα δημοσιογράφο Αριάνα Τσικόνε. «Οι αποκαλύψεις του κ. Σνόουντεν επέτρεψαν να κουνηθούν τα πράγματα, κυρίως η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της κας (Άνγκελας) Μέρκελ, και επέτρεψαν να κουνηθούν τα πράγματα με τις ΗΠΑ», εξήγησε.
Η Ρέντινγκ απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερώτημα για την ανάγκη να χορηγήσει η ΕΕ προστασία στον Σνόουντεν. «Είναι σαφές ότι αν πρέπει να χορηγηθεί μια προστασία, αυτό θα γίνει βάσει των εθνικών νομοθεσιών, καθώς οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν δίδουν καμία αρμοδιότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να παρέμβω», απάντησε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει αύριο αν θα ακούσει μέσω τηλεδιάσκεψης τον Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει στη Ρωσία. Οι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) εξακολουθούν να αντιτίθενται κατ' αρχήν σε μια τηλεδιάσκεψη με τον Σνόουντεν. Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Κογκρέσου προειδοποίησε εξάλλου χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις «αρνητικές συνέπειες» μιας ακρόασης του Σνόουντεν.
«Αυτό θα είναι πολύ αρνητικό για τους δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Ρότζερς, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από μια ακρόασή του στις 17 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η Ρέντινγκ διαπραγματεύεται αυτόν τον καιρό με τις ΗΠΑ μια συμφωνία για την εγγύηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών τα οποία εξασφαλίζουν οι διαχειριστές ιστοτόπων και υπηρεσιών στο Ίντερνετ. Η Επίτροπος βούλεται επίσης να εμποδίσει να βγαίνουν από τον ευρωπαϊκό χώρο τα προσωπικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ χωρίς τη συγκατάθεσή τους και θέλει επίσης να εξασφαλίσει το δικαίωμα για τους πολίτες της ΕΕ να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ στην περίπτωση κακής χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων, κάτι το οποίο είναι αδύνατο σήμερα.
«Μέχρι σήμερα οι συνομιλητές μας στις ΗΠΑ μας έλεγαν ότι αυτό ήταν αδύνατο, καθώς θα χρειαζόταν να τροποποιηθεί το Σύνταγμα και ότι το Κογκρέσο αρνείται να το κάνει», υπογράμμισε η Ρέντινγκ κατά την συζήτηση αυτή που είχε με τους μπλόγκερ. «Χάρη στον κ. Σνόουντεν, θα έλεγα, τα πράγματα άλλαξαν και για πρώτη φορά διαπιστώσαμε μια κατανόηση για το αίτημά μας για αμοιβαιότητα», εξήγησε. «Δεν είμαι βέβαιη αν θα εξασφαλίσουμε αυτό που ζητούμε, αλλά τώρα έχω μια ελπίδα», κατέληξε η Ρέντινγκ.
Διαβάστε επίσης: