Ιταλία: Θετικές οι αντιδράσεις στις προτάσεις για την απασχόληση
Ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς και δήμαρχος της Φλωρεντίας ζητά την συμμετοχή των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια διαφόρων εταιριών και την επέκταση του ταμείου ανεργίας σε όλους τους πολίτες.
Οι άνεργοι, κατά τις προτάσεις του, θα καλούνται να παρακολουθούν σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης και να δέχονται τις προτάσεις εργασίας που θα τους γίνονται από οποιονδήποτε επαγγελματικό τομέα και αν προέρχονται, έστω κι αν δεν έχουν συναφή ειδίκευση.
Παράλληλα ο Ρέντσι θεωρεί βασικής σημασίας την μείωση των φόρων που καταβάλλουν οι εργοδότες, ενώ ζητά την μείωση των πολύμορφων συμβάσεων και της ελευθέριας απασχόλησης-συνεργασίας, που προβλέπονται σήμερα από την ιταλική νομοθεσία, δίδοντας το κύριο βάρος στις συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ιταλός κεντροαριστερός πολιτικός υπογράμμισε ότι οι συμβάσεις αυτές πρέπει να προβλέπουν την δυνατότητα απόλυσης, υπό τον όρο να καταβάλλεται αποζημίωση.
«Οι προτάσεις του Ρέντσι πρέπει ακόμη να καθοριστούν λεπτομερώς, αλλά αποτελούν μέρος ενός νέου προγράμματος το οποίο μοιάζει να ακολουθεί την κατεύθυνση που υπέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια», σχολίασε πριν από λίγο ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την εργασία και τις κοινωνικές υποθέσεις Λάσλο Άντορ.
Θετική ήταν και η πρώτη αντίδραση του Ραφαέλε Μπονάνι, επικεφαλής του ιταλικού συνδικάτου Cisl, ο οποίος τόνισε ότι «το σχέδιο αυτό πρέπει να συζητηθεί, αλλά σε γενικές γραμμές, μπορώ να πω ότι είμαστε θετικοί». Αναμένεται ακόμη η αντίδραση του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας Cgil και της συνδικαλιστικής οργάνωσης Uil.
Ο Ιταλός υπουργός Εργασίας Ενρίκο Τζοβανίνι θεωρεί ότι «για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις». «Η πρόταση να μετατραπούν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι ενδιαφέρουσα, αλλά πρέπει να δούμε αν οι εργοδότες, σε μια φάση αστάθειας σαν την σημερινή, έχουν διάθεση να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε.
Η δέσμη προτάσεων του Ρέντσι, όταν οριστικοποιηθεί, θα πρέπει να συζητηθεί και με τους υπόλοιπους κυβερνητικούς εταίρους: την Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο και το μετριοπαθές κέντρο της Επιλογής Πολιτών και της Χριστιανικής Ένωσης Κέντρου.
Σύμφωνα με σχολιαστές πάντως ο νέος επικεφαλής των Δημοκρατικών προσπαθεί, με τον τρόπο αυτό, να δείξει ένα δυναμικό προφίλ και να αποφύγει να ταυτισθεί με την «αποτελματωμένη» πολιτική κατάσταση, η οποία θεωρεί ότι έχει προκαλέσει την έντονη απογοήτευση των ιταλών πολιτών.