Έκκληση του ΟΗΕ για ηρεμία στην Κεντροαφρικάνικη Δημοκρατία
Ο πρώην πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μισέλ Τζοτοντιά, ο οποίος παραιτήθηκε χθες, αναχώρησε σήμερα από την πρωτεύουσα του Τσαντ Ντζαμένα για να μεταβεί στο Μπενίν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μπενίν.
"Ο κ. Τζοτοντιά φτάνει στο Κοτονού σήμερα το απόγευμα. Το Μπενίν δέχθηκε να τον υποδεχθεί στο έδαφός του κατόπιν σχετικού αιτήματος των κρατών μελών της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Κεντρικής Αφρικής", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εξωτερικών του Μπενίν, Νασίρου Μπάκο Αριφάρι.
"Αυτή είναι η συμβολή μας στις προσπάθειες για την ειρήνευση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία", πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Τζοτοντιά εγκατέλειψε την Ντζαμένα το μεσημέρι με επίσημο αεροπλάνο του Τσαντ με προορισμό το Κοτονού, επιβεβαίωσε αεροπορική πηγή του Τσαντ.
Η οικογένειά του βρίσκεται ήδη στο Μπενίν, όπου διαμένει μόνιμα, σύμφωνα με πηγές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
Ο Τζοτοντιά, ο οποίος κατηγορείτο από τη διεθνή κοινότητα για απάθεια απέναντι στη διαθρησκευτική βία που μαστίζει τη χώρα του, παραιτήθηκε χθες μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από τις ηγεσίες χωρών της κεντρικής Αφρικής και της Γαλλίας.
Την ίδια ώρα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Μπαμπακάρ Γκαγέ απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία, μετά την χθεσινή παραίτηση του Τζοτοντιά και του πρωθυπουργού του Νικολά Τιανγκαγέ.
Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Νέα Υόρκη, ο Γκαγέ καλεί 'τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Μετάβασης να κινηθούν για να εκλέξουν μια νέα μεταβατική κυβέρνηση".
Ο ίδιος κάλεσε επίσης τις αρχές και τον πληθυσμό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας να "επιδείξουν ηρεμία και ωριμότητα" και επισήμανε ότι ο ΟΗΕ και οι εταίροι του στον τομέα της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας "έχουν κινητοποιηθεί στο πλευρό των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια σε όλη τη χώρα".
Χθες το Μπαγκουί αντιμετώπισε άλλη μια νύχτα βίαιων επεισοδίων και λεηλασιών μετά την παραίτηση του Τζοτόντια, προτού επανέλθει μια φαινομενική ηρεμία καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ τεταμένη.
Μετά την παραίτηση του Τζοτοντιά η χώρα έμεινε χωρίς εκτελεστική εξουσία έως την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης από το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης, που είναι το προσωρινό κοινοβούλιο της χώρας.