Ομπάμα: Θα προσφέρει «ορισμένη ανακούφιση» στο Ιράν
Η δήλωση αυτή του Ομπάμα δόθηκε στην δημοσιότητα καθώς οι έξι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν συμφώνησαν σε ένα σχέδιο διάρκειας έξι μηνών, που προβλέπει η Τεχεράνη να μειώσει τις πιο ευαίσθητες πυρηνικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα την άμβλυνση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της, ενώ την ίδια ώρα θα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο Ομπάμα επισήμανε ότι είναι «η πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία» που το Ιράν συμφώνησε να αναστείλει την πρόοδο του πυρηνικού του προγράμματος κι υποστήριξε πως η συμφωνία εμποδίζει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο. «Με τη σημερινή συμφωνία, σημειώσαμε στέρεη πρόοδο» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως τώρα αρχίζει η πιο δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης για μια ευρύτερη, μακροπρόθεσμη συμφωνία.
«Δεν έχω καμιά ψευδαίσθηση για το πόσο δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αλλά για χάρη της εθνικής μας ασφάλειας και της ειρήνης και της ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο, είναι η ώρα να δώσουμε στην διπλωματία μια ευκαιρία να επιτύχει», τόνισε.
Ο Ομπάμα δέχεται πιέσεις από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ως ένα «ασφαλιστήριο» για να εξαναγκαστεί η Τεχεράνη να τηρήσει τη συμφωνία. 59 γερουσιαστές, ανάμεσά τους 16 δημοκρατικοί, από τους 100 στο σώμα υπέγραψαν ένα νομοσχέδιο που προβλέπει περαιτέρω μειώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε σήμερα ότι θα ασκήσει βέτο εάν η ολομέλεια του αμερικανικού κοινοβουλίου εγκρίνει το νόμο, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να κλιμακώσει τις κυρώσεις εάν το Ιράν δεν τηρήσει τους όρους της συμφωνίας.
«Το να επιβάλουμε επιπρόσθετες κυρώσεις τώρα απλώς θα διακινδύνευε να εκτροχιάσει να διευθετήσουμε αυτό το ζήτημα ειρηνικά, και θα ασκήσω βέτο σε οποιοδήποτε νομοθέτημα θέτει σε εφαρμογή νέες κυρώσεις κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο Ομπάμα σε μια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
Από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του τού Κατάρ, ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Τζον Κέρι εκτίμησε και αυτός ότι η διαπραγμάτευση με το Ιράν θα είναι «πολύ δύσκολη».
Από την Ουάσινγκτον, ένας μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι ορισμένες από τις κυρώσεις σε ισχύ θα αρχίσουν να αμβλύνονται ή να αίρονται από την ημέρα της έναρξης της εφαρμογής της συμφωνίας της 24ης Νοεμβρίου, δηλαδή από 20ής Ιανουαρίου. Αυτό θα σημάνει ότι θα επιτρέπεται μέρος των εξαγωγών πετροχημικών προϊόντων από μέρους του Ιράν, όπως σημείωσε ο ίδιος.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε σε δημοσιογράφους ότι η άρση και η άμβλυνση των κυρώσεων —που θα εξαρτάται κάθε φορά από όσα αναφέρει ότι επαληθεύει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ— θα εφαρμοστεί επίσης στις ιρανικές εισαγωγές κι εξαγωγές στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων.