Νότια Αφρική: Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών

Δύο διαδηλωτές έπεσαν σήμερα νεκροί χτυπημένοι –όπως όλα δείχνουν– από αστυνομικά πυρά, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν, επίσης από σφαίρες, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης σήμερα εναντίον της έλλειψης νερού σε έναν οικισμό που βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Νοτίου Αφρικής, της Πρετόριας.
2'


«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, προφανώς από αστυνομικά πυρά, και δύο άλλοι τραυματίστηκαν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, ο συνταγματάρχης Σαμπάτα Μοκγκουαμπόν.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε κοντά στο Μπριτς, μια κοινότητα που γειτνιάζει με την πόλη του Ρούστενμπουργκ, όπου βρίσκονται τα ορυχεία της Νοτίου Αφρικής κι η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας λόγω της αιματηρής καταστολής διαδήλωσης στη Μαρικάνα τον Αύγουστο του 2012 όταν η αστυνομία είχε σκοτώσει 34 μεταλλωρύχους που απεργούσαν.

«Δε γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη» προσέθεσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις και παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην Ανεξάρτητη Αστυνομική Διεύθυνση Ανακρίσεων της Νότιας Αφρικής (IPID), της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας, η οποία όμως επίσης εκείνη τη στιγμή δε γνώριζε τίποτα. «Οι ανακριτές μας βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβη» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Μόουζες Ντλαμίνι.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι κάτοικοι δεν έκρυβαν την οργή τους καθώς δεν έχουν νερό εδώ και πολλούς μήνες και απειλούσαν να στραφούν εναντίον των τοπικών αρχών έχοντας πριν βάλει φωτιά σε ελαστικά και πετώντας πέτρες.

Η κοινωνική αγανάκτηση, που παραμένει στα ύψη στην χώρα, παρά την σχεδόν 20ετή διακυβέρνηση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, τροφοδοτεί καθημερινά διαδηλώσεις κατοίκων οι οποίες καταλήγουν συχνά σε ταραχές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, από τον Απρίλιο του 2012 έως το Μάρτιο του 2013, πραγματοποιήθηκαν 1.882 διαδηλώσεις που κατέληξαν σε επεισόδια, ήτοι περίπου 5 την ημέρα, ενώ η αστυνομία, μην έχοντας προετοιμαστεί καθόλου, δε μπορεί να αντιμετωπίσει την οργή των πολιτών.