Ολάντ: Το 2014 θα πρέπει να είναι χρονιά νέας προώθησης της Ευρώπης

"Το μέλλον της Γαλλίας είναι επίσης το μέλλον της Ευρώπης και θα μπορούσα να αντιστρέψω την έκφραση, το μέλλον της Ευρώπης είναι το μέλλον της Γαλλίας" είπε ο Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στην Ευρώπη, με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο.
2'

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε καταρχάς σε ορισμένα σημαντικά βήματα που έγιναν στην Ευρώπη κατά το 2013, όπως η τραπεζική ένωση, αναγνώρισε όμως παράλληλα ότι η πρόοδος δεν ήταν επαρκής.

Υπογράμμισε ότι το 2014 θα πρέπει να είναι η χρονιά αναβίωσης και νέας προώθησης της Ευρώπης μέσα από μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, για την κοινή αυτή πρωτοβουλία έχει κάνει στη καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ τρεις προτάσεις :

- Σύγκλιση των δύο χωρών στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Εκτιμά ότι με την υιοθέτηση του ελάχιστου κατώτατου μισθού η Γερμανία έχει κάνει ένα πρώτο βήμα, θα πρέπει όμως και η Γαλλία να προχωρήσει στην εναρμόνιση της φορολογίας των γαλλικών επιχειρήσεων με αυτήν των γερμανικών.

- Συντονισμό των δύο χωρών για την ενεργειακή μετάβαση που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. "Θα πρέπει Γαλλία και Γερμανία να δώσουμε το παράδειγμα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναν τομέα στον οποίο η Γερμανία προηγείται" εξήγησε. "H δημιουργία κοινών βιομηχανικών τομέων για την ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να είναι ο νέος άμεσος στόχος των δύο χωρών. Η πρόκληση θα είναι να κάνουμε μια μεγάλη γαλλο-γερμανική επιχείρηση στον ενεργειακό τομέα", υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

- Με την τρίτη πρωτοβουλία ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη επιθυμία να μπορέσουν οι δύο χώρες να δραστηριοποιηθούν από κοινού για την άμυνα στην Ευρώπη. Υπάρχει βέβαια μια γαλλο-γερμανική ταξιαρχία που όμως δεν αρκεί. " Θα πρέπει να δείξουμε μια κοινή ευθύνη για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο", υπογράμμισε.

Στις 19 Φεβρουαρίου θα γίνει στο Παρίσι το πρώτο, για το 2014, κοινό γαλλο-γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

"Η Καγκελάριος και εγώ θέσαμε μια αρχή" πρόσθεσε ο πρόεδρος. " Οι δύο κυβερνήσεις μας ν' αποφασίζουν εκ των προτέρων από κοινού για όλα τα μεγάλα θέματα. Αυτή η γαλλο-γερμανική δυναμική θα μας επιτρέψει να δώσουμε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ιδέα, την επομένη των ευρωεκλογών. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην οικονομική και νομισματική ένωση με μια πραγματική κυβέρνηση στην ευρωζώνη με στόχους την ανάπτυξη και την απασχόληση", συνέχισε.

Αναφερόμενος στους ευρωσκεπτικιστές και εν' όψει των ευρωεκλογών ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε τη θέλησή του να αγωνισθεί ώστε να μη υποστεί την όποια ζημία το κοινοτικό κεκτημένο.

"Το μέλλον μας είναι η Ευρώπη, μια Ευρώπη με νέο προσανατολισμό" κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

Διαβάστε επίσης:

Ολάντ: Περνάω οδυνηρές στιγμές

Συνέντευξη Τύπου για τον... άπιστο Ολάντ