Δαμασκός: Τρόφιμα σε παλαιστινιακό καταυλισμό

Τρόφιμα μπήκαν σήμερα, για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2013, στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ στη Δαμασκό, ο οποίος πολιορκείται από το στρατό, ανακοινώθηκε από έναν παλαιστίνιο αξιωματούχο και ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης.
2'


Μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση είχε κάνει γνωστό στις 10 Ιανουαρίου ότι περισσότεροι από 40 παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους από την πείνα ή από έλλειψη θεραπείας μέσα σε τρεις μήνες στον καταυλισμό αυτό, ένα μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται από το Δεκέμβριο του 2012 στα χέρια των ανταρτών.
"Ένα πρώτο φορτίο βοήθειας σε τρόφιμα μπήκε σήμερα το πρωί και άρχισε η διανομή στους κατοίκους", δήλωσε ένας αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο Άνουαρ Αμπντέλ Χάντι.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν επίσης στην είσοδο της βοήθειας στο στρατόπεδο, επικαλούμενα έναν άλλο παλαιστίνιο αξιωματούχο.
Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ο Κρις Γκάνες, δήλωσε πως η UNRWA είχε διαθέσει 200 πακέτα με τρόφιμα για να παραδοθουν στους κατοίκους του καταυλισμού, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει αν ήταν αυτή η βοήθεια που παραδόθηκε στη διάρκεια της σημερινής επιχείρησης.

"Οι συριακές αρχές ζήτησαν τη στήριξη της UNRWA", δήλωσε ο Κρις Γκάνες, "και η UNRWA απάντησε θετικά δίνοντας τα πακέτα με τα τρόφιμα --όχι άμεσα στις παλαιστινιακές παρατάξεις, αλλά μέσω ενός μεσολαβητή".

"Η UNRWA έθεσε όρο τα πακέτα αυτά να διανεμηθούν αποκλειστικά στους άμαχους που έχουν ανάγκη" και όχι στους μαχητές, πρόσθεσε. Έλαβε τη διαβεβαίωση πως θα διανεμηθουν και θα χρησιμοποιηθούν "για ανθρωπιστικούς σκοπούς".

Η υπεύθυνη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι είχε προειδοποιήσει χθες πως τα εμπόδια που θέτουν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στην άφιξη της βοήθειας που προορίζεται για τους πρόσφυγες του καταυλισμού του Γιαρμούκ, προάστιου της νότιας Δαμασκού, μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου.
Πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, το Μάρτιο του 2011, στο Γιαρμούκ ζούσαν 170.000 κάτοικοι. Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες διέφυγαν όταν οι ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης μπήκαν στον καταυλισμό και οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση.

Μικρές ομάδες αμάχων πήραν αργότερα την άδεια να φύγουν, από τις κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει τον καταυλισμό, ή κατάφεραν να διαφύγουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει ότι απομένουν στο Γιαρμούκ λιγότεροι από 18.000 άνθρωποι.