Τουρκία: Διαδήλωση για την επέτειο του φόνου Αρμένιου δημοσιογράφου

Πολυάριθμοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για την έβδομη επέτειο της δολοφονίας του αρμενικής καταγωγής τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, η οποία παραμένει ατιμώρητη.

Τουρκία: Διαδήλωση για την επέτειο του φόνου Αρμένιου δημοσιογράφου
2'


"Το κράτος φονιάς πρέπει να δώσει λογαριασμό", φώναζαν πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ.
"Είμαστε όλοι Χραντ Ντινκ. Είμαστε όλοι Αρμένιοι", φώναζαν επίσης οι διαδηλωτές, οι οποίοι απαιτούν να διαλευκανθούν οι συνθήκες αυτού του φόνου και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο Χραντ Ντινκ, 52 ετών, μια διάσημη φυσιογνωμία της μικρής αρμενικής κοινότητας της Τουρκίας, σκοτώθηκε μέρα-μεσημέρι στις 19 Ιανουαρίου 2007 με δύο σφαίρες στο κεφάλι από ένα 17χρονο υπερεθνικιστή μπροστά από τα γραφεία της Agos, της δίγλωσσης τουρκο-αρμενικής επιθεώρησης την οποία διηύθυνε.
Ο Χραντ Ντινκ εργαζόταν για τη συμφιλίωση μεταξύ των Τούρκων και των Αρμενίων, αλλά οι τούρκοι εθνικιστές τον μισούσαν επειδή είχε χαρακτηρίσει γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι υποστηρικτές του Χραντ Ντινκ είναι πεπεισμένοι πως οι υποκινητές αυτού του φόνου προστατεύονται από το κράτος και απαιτούν να διεξαχθεί έρευνα σε μεγαλύτερο βάθος για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες υψηλόβαθμων αξιωματούχων που εμπλέκονται στη δολοφονία.

Ένας πρώην πληροφοριοδότης της αστυνομίας, ο Ερχάν Τουρτσέλ, ο οποίος κατηγορείται ως ένας από τους υποκινητές του φόνου, κατηγόρησε την αστυνομία στη διάρκεια της δίκης του, τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι δεν έκανε τίποτε ενώ γνώριζε ότι επρόκειτο να γίνει το έγκλημα.

Ο δολοφόνος του Χραντ Ντινκ, ο Ογκούν Σαμάστ, ένας φοιτητής που ήταν 17 ετών όταν διέπραξε το φόνο, παραδέχθηκε την ενοχή του και το 2011 του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 23 ετών.

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, ο εγκέφαλος και ύποπτος ως υποκινητής του φόνου Γιασίν Χαγιάλ καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης σε ισόβια κάθειρξη, αλλά οι δικαστές απήλλαξαν άλλους 18 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων τον Ερχάν Τουρτσέλ, αποφαινόμενοι πως δεν υπήρξε συνωμοσία.
Εντούτοις το Μάιο του 2013 το Εφετείο έδωσε εντολή να διεξαχθεί νέα δίκη, υποστηρίζοντας αντιθέτως πως ενδέχεται να υπάρχει συνωμοσία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:17Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το Μαξίμου δεν ξενύχτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ