Απέσυρε ο γγ του ΟΗΕ την πρόσκλησή του στο Ιράν για τη Συρία

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν απέσυρε απόψε την πρόσκληση που είχε απευθύνει στο Ιράν να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν εγκρίνει τη συμφωνία του Ιουνίου του 2012, την αποκαλούμενη «Γενεύη 1» που αποτελεί τη βάση για τις νέες συνομιλίες.
Απέσυρε ο γγ του ΟΗΕ την πρόσκλησή του στο Ιράν για τη Συρία
1'

«Δεδομένου ότι (η Τεχεράνη) επέλεξε να μην ακολουθήσει τη βασική συμφωνία, (ο Μπαν) αποφάσισε ότι η μονοήμερη συνάντηση του Μοντρέ θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν» είπε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Μάρτιν Νεσίρκι, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη αυτή.

ZRIF-IRAN-570

Νωρίτερα, ο Μπαν είχε δηλώσει ότι η δημόσια διακήρυξη του Ιράν ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία της «Γενεύης 1» που προβλέπει τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, «δεν συνάδει» με τις διαβεβαιώσεις που του είχε δώσει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νεσίρκι, ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει κανονικά στις ειρηνευτικές συνομιλίες της 22ας Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ αντιδρούν για την πρόσκληση του ΟΗΕ στο Ιράν για το «Συριακό»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή