Λίβανος: δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε έξι μέρες

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάστημα έξι ημερών στην Τρίπολη, στον βόρειο Λίβανο, σε διαδογματικές συγκρούσεις που συνδέονται με τον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Συρία, δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
2'


Χθες Τετάρτη βράδυ, ένας πολίτης και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, που προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό 60 ανθρώπων ενώ βίαια επεισόδια σημειώνονται τακτικά μεταξύ κατοίκων της Μπαμπ αλ Τεμπάνεχ, οπαδών των εξεγερμένων της Συρίας, και αυτών της Τζάμπαλ Μόχσεν, μιας συνοικίας αλαουιτών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ακόμη και πριν την έναρξη της κρίσης στη Συρία τα βίαια επεισόδια ήταν συχνά μεταξύ των κατοίκων των δύο αυτών συνοικιών και από το 2008 έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό 3.000.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι συγκρούσεις, ο στρατός του Λιβάνου έχει παραταχθεί κατά μήκος της οδού Συρίας, που χωρίζει τις δύο συνοικίες. Μια νέα εκεχειρία, που συμφωνήθηκε χθες το βράδυ στη διάρκεια μιας έκτακτης συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του πρωθυπουργού του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι στην Τρίπολη, φαίνεται να διαρκεί και σήμερα. Όμως τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις δύο αυτές συνοικίες.


Τον Δεκέμβριο ο στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την ασφάλεια της Τρίπολης για διάστημα έξι μηνών, έπειτα από μια σειρά συγκρούσεων μεταξύ των κατοίκων των δύο συνοικιών.


Ο Λίβανος είναι διχασμένος μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Άσαντ. Η σιιτική οργάνωση της χώρας Χεζμπολάχ έχει παραδεχθεί ότι έχει στείλει μαχητές για να υποστηρίξουν τον τακτικό στρατό της Συρίας, ενώ και σουνίτες λιβανέζοι έχουν περάσει τα σύνορα για να συστρατευθούν με τους εξεγερμένους.


Η ένταση μεταξύ των σουνιτών και των αλαουιτών στην Τρίπολη σοβεί από τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου (1975-1990), όταν συριακά στρατεύματα εστάλησαν στη χώρα για να βοηθήσουν τους αλαουίτες να πολεμήσουν εναντίον των σουνιτών.