SZ: Με στάμπα «Sex, Drugs and Public Debt» ο Ρεν νιώθει σαν ροκ-σταρ

Ένα εναλλακτικό πορτρέτο του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων φιλοξενεί η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit, αποκαλύπτοντας ότι ο Όλι Ρεν είναι φανατικός φίλος του ποδοσφαίρου και της ροκ μουσικής.
3'

Σκηνή πρώτη: ο φινλανδός επίτροπος, πρώην ποδοσφαιριστής και φανατικός φίλος της «στρογγυλής θεάς», τελειώνει την κυριακάτικη προπόνηση στις Βρυξέλλες, φορώντας μπλουζάκι με στάμπα «Sex, Drugs and Public Debt».

Του το είχε χαρίσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, όταν ετοιμαζόταν το μνημόνιο για τη Λισαβόνα. Θα μπορούσε να το έχει αγοράσει και ο ίδιος ο Ρεν σε μία συναυλία, γιατί η ροκ μουσική, μαζί με το ποδόσφαιρο, ανήκει στα κρυφά πάθη του επιτρόπου, μας πληροφορεί η γερμανική εφημερίδα: όταν το 2012 ο Μπρους Σπρίνγκστιν εμφανίστηκε στο Ελσίνκι, ο Ρεν ήταν ένας από τους 42.000 θεατές που ξεσήκωσαν το γήπεδο, ενώ τον Ιούλιο του 2010 είχε επισπεύσει τηλεδιάσκεψη του Ecofin, για να προλάβει τη συναυλία του Τζον Φόγκερτι.

Με στάμπα «Sex, Drugs and Public Debt» ο Ρεν αισθάνεται και ο ίδιος ροκ-σταρ, σχολιάζει η Die Zeit.

Σκηνή δεύτερη: μία εβδομάδα μετά την προπόνηση στις Βρυξέλλες, ο Όλι Ρεν εμφανίζεται στο συνέδριο των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν ενόψει ευρωεκλογών. Μιλάει αργά, μονότονα, με συνεχείς παύσεις. Μόνο για ροκ-σταρ δεν τον κάνεις. «Είναι σαν να τον βλέπω να σκέφτεται» σχολιάζει διπλωμάτης από τη Φινλανδία. «Πρέπει να χαμογελάει μόνο στη σάουνα- αν χαμογελάει» συμπεραίνει η Die Zeit. Ο ίδιος ο Ρεν λέει ότι υπάρχει λόγος για την ρητορική του ή μάλλον για την έλλειψη ρητορικής: στο αξίωμά του πρέπει να προσέχει, γιατί μία λάθος πρόταση μπορεί να προκαλέσει υποχώρηση του ευρώ. Το ίδιο συγκρατημένος παραμένει ο φινλανδός επίτροπος, υποδεχόμενος τους Γερμανούς δημοσιογράφους σε γεύμα στις Βρυξέλλες: «Ήταν σαν να κάθονται μαζί μας στο τραπέζι οι εταιρίες αξιολόγησης και οι πωλητές ομολόγων», θυμάται ο συνεργάτης της Die Zeit.

Κόντρα στα «κλισέ» του φιλελευθερισμού

Πολλές βιογραφίες «επιτυχημένων» στις Βρυξέλλες αρχίζουν με μία προστατευμένη παιδική ηλικία σε εύπορες οικογένειες διπλωματών, αλλά η περίπτωση του φινλανδού επιτρόπου φαίνεται εντελώς διαφορετική, τονίζει η γερμανική εφημερίδα:

Ο μικρός Όλι βοηθούσε στη δουλειά τον πατέρα του, που κέρδιζε το ψωμί του μετά κόπων και βασάνων, κάνοντας εμπόριο ανταλλακτικών της ανατολικογερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Wartburg. Την εποχή εκείνη η Φινλανδία ήταν μία φτωχή ευρωπαϊκή χώρα υπό τη δυσβάσταχτη επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης. «Όταν είδα τον πατέρα μου να οδηγεί Opel Kadett στη δεκαετία του ʼ60, μόνο τότε βεβαιώθηκα ότι ενταχθήκαμε επιτέλους στη Δύση» θυμάται ο επίτροπος.

Για να ξεφύγει από την απομόνωση της Φινλανδίας, ο νεαρός Όλι Ρεν πήγε να σπουδάσει οικονομικά και δημοσιογραφία στην Αμερική. «Αυτό που με εντυπωσίασε εκεί είναι πόσο αυτονόητα ο καθένας παίρνει την τύχη του στα χέρια του», λέει σήμερα. Προφανώς κάτι αντίστοιχο ευαγγελίζεται ως επίτροπος και για την Ελλάδα: «Παλαιότερα όλοι ήθελαν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι (στην Ελλάδα), επιβαρύνοντας οικονομικά τις επόμενες γενιές. Αλλά τώρα βλέπουμε ότι ιδρύουν επιχειρήσεις και όλα δείχνουν ότι αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει σύντομα στη μείωση της ανεργίας», υποστηρίζει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Ας ελπίζουμε το επόμενο μπλουζάκι να μην γράφει «Public Debt is here to stay».#

ΑΠΟΔΟΣΗ DW