Εκδόθηκε στη Γερμανία ο Γιόσιπ Πέρκοβιτς
Ο πρώην επικεφαλής των γιουγκοσλαβικών και στη συνέχεια των κροατικών αρχών Γιόσιπ Πέρκοβιτς παραδόθηκε από τις κροατικές αρχές στη γερμανική αστυνομία την Παρασκευή, για να δικαστεί για τη δολοφονία του αντιφρονούντα Στιέπαν Τζουρέκοβιτς το 1983 κοντά στο Μόναχο.
Ο κατηγορούμενος αναχώρησε το μεσημέρι συνοδεία Γερμανών αστυνομικών με πτήση της Lufthansa για τη Γερμανία. Την υπεράσπισή του στη Γερμανία ανέλαβε ο δικηγόρος Σεπ Γιοργκ Ζόγκλμαν από το Μόναχο.
Νωρίτερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κροατίας υιοθέτησε απόφαση, σύμφωνα με την οποία απερρίφθη η προσφυγή που κατέθεσε ο Πέρκοβιτς για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κατοχυρωμένων από το Σύνταγμα.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία απομακρύνθηκαν τα εμπόδια για την έκδοση του Πέρκοβιτς στη Γερμανία, ελήφθη ομόφωνα με την εξαίρεση το δικαστή Νταβόρ Κρπατς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Γιοσίποβιτς: Σεβαστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων
Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς τόνισε ότι η θέση του στην "υπόθεση Πέρκοβιτς" είναι σαφής- πρέπει να είναι σεβαστές οι αποφάσεις των δικαστικών αρχών. Με την παράδοση του Πέρκοβιτς έληξε ένα πολιτικό- δικαστικό θρίλερ που συντάραξε την Κροατία τους τελευταίους μήνες.
Η κροατική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να προστατεύσει τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών από την έκδοση στη Γερμανία, ωστόσο 24 μέρες μετά την έναρξη ισχύος του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στη χώρα, το οποίο η Κροατία οφείλει να σέβεται ως κράτος- μέλος της ΕΕ, τρεις δικαστικοί θεσμοί εξέδωσαν την ίδια απόφαση, αποφάνθηκαν υπέρ της παράδοσής του στη Γερμανία.
Η πρώτη απόφαση ελήφθη από το Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ και επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο δικαστής του δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ, Ίβαν Τούρουντιτς που έλαβε την απόφαση έκδοσης βρέθηκε αντιμέτωπος με σφοδρή κριτική και εκπρόσωποι της κροατικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για "σκανδαλώδη απόφαση" και "πραξικόπημα με νεροπίστολο".
Αντιδρά η κροατική αντιπολίτευση
Η κροατική αντιπολίτευση και το ισχυρότερο κόμμα της, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), υποστήριξαν ότι η κροατική ηγεσία θέλει να προστατεύσει από την έκδοση τον Πέρκοβιτς, ο γιος του οποίου εργάζεται ως σύμβουλος του προέδρου της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς και γι' αυτό άλλαξε τον νόμο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης τρεις μέρες πριν από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Η τροποποίηση του νόμου αφορούσε διάταξη με την οποία περιοριζόταν η έκδοση με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εγκλημάτων και δεν ίσχυε για εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί πριν από τις 7 Αυγούστου του 2002.
Για την αλλαγή του νόμου, η Κροατία, αμέσως μετά την ένταξή της στην ΕΕ είχε μεγάλα προβλήματα με την Ένωση, κυρίως την Επίτροπο Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία κίνησε διαδικασία επιβολής κυρώσεων στο Ζάγκρεμπ, αν δεν επανερχόταν ο νόμος στη μορφή που είχε κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση, με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ζόραν Μιλάνοβιτς, επανέφερε το νόμο στην αρχική του μορφή με έναρξη ισχύος από την 1η Ιανουαρίου και ταυτόχρονα κίνησε διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος ώστε ο Πέρκοβιτς να δικαστεί με τους κροατικούς νόμους.
Η κροατική γνώμη ήταν διχασμένη για το αν παραγράφηκε ή όχι η υπόθεση Τζουρέκοβιτς και αν ο Πέρκοβιτς μπορεί να εκδοθεί στη γερμανική δικαιοσύνη.
Την υπόθεση Μούστατς επικαλείται ο συνήγορος
Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι, κάποτε, ο ανώτερος του Πέρκοβιτς, Ζντράβκο Μούστατς, κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση, με απόφαση του δικαστηρίου της Νόβα Γκόριτσα δεν εκδόθηκε στις γερμανικές αρχές με το σκεπτικό ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί.
Ο συνήγορος και των δύο, Άντο Νόμπιλο είχε δηλώσει τότε ότι το μόνο λάθος του Πέρκοβιτς ήταν ότι δεν μετακόμισε στη Νόβα Γκόριτσα.
Ένας από τους λόγους που πρόβαλε στην προσφυγή κατά της απόφασης έκδοσης του Πέρκοβιτς ήταν ότι ο κατηγορούμενος δεν θα έχει δίκαιη δίκη στη Γερμανία.
Υποστήριξε ακόμη ότι το πρώην στέλεχος των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών (UDBA) Βίνκο Σίντιτσιτς κατέθεσε ψευδώς εναντίον του Πέρκοβιτς και ότι υπάρχει η γραπτή ομολογία του. Ο Σίντιτσιτς κατέθεσε εναντίον του Πέρκοβιτς και του Κρούνοσλαβ Πράτες, ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Τζουρέκοβιτς, επειδή τον εξανάγκασαν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ο κ. Νόμπιλο.