Ουκρανία: O Γιανουκόβιτς προτείνει στην αντιπολίτευση την πρωθυπουργία

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που συγκλονίζεται από βίαιες διαδηλώσεις και ταραχές.
1'

Πριν από λίγο, ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς πρότεινε στον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας Αρσένι Γιατσένιουκ, έναν από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού και στον Βιτάλι Κλίτσκο, έναν γνωστό διεθνώς πυγμάχο, η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για ανθρωπιστικά θέματα.

Εάν ο Γιάτσενγιουκ αποδεχθεί την προσφορά αυτή ο πρόεδρος είναι έτοιμος να αποδεχθεί την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται μετά από την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την επίλυση της κρίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς είναι επίσης έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της Ουκρανίας για να μειωθούν οι εξουσίες του.

Ο Γιάτσενγιουκ, ο επικεφαλής του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο, όπως και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, αξίωνε την τροποποίηση του Συντάγματος.

Το κλίμα στην Ουκρανία έχει οξυνθεί επικίνδυνα μετά τους πρώτους θανάτους που καταγράφηκαν από την έναρξη της αντικυβερνητικής εξέγερσης, αρχικά με αίτημα την επιστροφή σε τροχιά προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πλέον με αίτημα την παραίτηση του ίδιου του Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Διαβάστε επίσης:

Oυκρανία: Έκκληση της αντιπολίτευσης για διεθνή διαμεσολάβηση