Και μετά την FIAT φεύγει και η Electrolux-Πιέζει ο Λέτα να μείνει
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα δεσμεύτηκε σήμερα πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η σουηδική κατασκευάστρια ηλεκτρικών συσκευών Electrolux θα συνεχίσει να παράγει προϊόντα στη χώρα εν μέσω της αβεβαιότητας που έχει ανακύψει για το μέλλον των μονάδων της εκεί.
Η Electrolux AB, η διεύθυνση της οποίας λέει ότι αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από άλλες τοποθεσίες στην ανατολική Ευρώπη όπου το κόστος λειτουργίας και εργασίας των μονάδων αυτού του είδους είναι κατά πολύ χαμηλότερο, σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις των μισθών και των επιδομάτων που παρέχει στους 5.700 εργαζομένους της στην Ιταλία. Επίσης ενδέχεται να κλείσει ένα εργοστάσιο —στην Πορτσία— όπου δουλεύουν 1.200 άνθρωποι. Η διοίκηση της επιχείρησης δεν έχει ανακοινώσει ακόμη λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς της, ενώ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει τις πληροφορίες που τη θέλουν να κλείνει το εργοστάσιο. Υποστηρίζει ότι οι μειώσεις των αμοιβών, μέσω ενός μίγματος περικοπών των ωρών εργασίας και των επιδομάτων, θα ισοδυναμεί με το 8% της μηνιαίας αποζημίωσης ενός συνηθισμένου εργαζομένου της, ήτοι 130 ευρώ.
Τα συνδικάτα όμως λένε ότι οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Κάθε εργαζόμενος με μικτές απολαβές κάτω από 2.000 ευρώ θα υποστεί μειώσεις 18% ή και μεγαλύτερες, υπολόγισαν στελέχη του συνδικάτου UILM. Τα ανώτερα στελέχη της Electrolux έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά επαφών με συνδικαλιστές, υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη της δημόσιας διοίκησης για να συζητηθούν τα σχέδια της επιχείρησης να αναδιοργανώσει την παραγωγή της στην Ιταλία. Ο επόμενος γύρος επαφών είναι προγραμματισμένο να αρχίσει την 17η Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Βιομηχανίας Φλάβιο Τζανονάτο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι σχεδιασμοί που παρουσιάστηκαν από τα στελέχη της σουηδικής εταιρείας «δεν είναι πειστικά» και ότι συνεχίζουν να υφίστανται ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της μονάδας στην Πορτσία, στα βόρεια της Βενετίας, το μεγαλύτερο εργοστάσιο από τα τέσσερα της Electrolux στην Ιταλία.
Καθώς η ανεργία στην Ιταλία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την δεκαετία του 1970 (12,7%), η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα αναζητήσει λύση για να παραμείνει στη χώρα μια από τις σημαντικότερες ξένες επιχειρήσεις που διατηρεί παρουσία στο έδαφος της χώρας. «Δε θα σηκώσουμε λευκή σημαία. Αυτό το είδος παραγωγής πρέπει να συνεχιστεί στην Ιταλία», είπε ο πρωθυπουργός Λέτα και πρόσθεσε πως θα κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί για να πειστεί η εταιρεία». Όμως η δυνατότητα της κυβέρνησης να παρέμβει περιορίζεται από το γεγονός πως ταυτόχρονα αποπειράται να περιορίσει το έλλειμμα και να μειώσει το δημόσιο χρέος της, το υψηλότερο στην ευρωζώνη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ μετά από εκείνο της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και από τον σύνδεσμο των ιταλικών βιομηχανιών Confindustria, ο επικεφαλής του οποίου Τζόρτζο Σκουίντσι σε επιστολή του προς τον Λέτα τον κάλεσε να αναλάβει κατεπειγόντως δράση ώστε να επιλυθούν προβλήματα όπως το «υψηλό κόστος εργασίας» και οι «υψηλές εργοδοτικές εισφορές» στους ασφαλιστικούς φορείς, σε μια αγορά εργασίας που παραμένει «άκαμπτη», προειδοποιώντας πως εάν δεν υπάρξουν αλλαγές η Ιταλία θα «ερημωθεί» από βιομηχανική άποψη.
Διαβάστε επίσης:
Ιταλία: Μειώσεις 50% στους μισθούς ζητά από τους εργάτες η Εlectrolux
ΣΟΚ στην Ιταλία: Φεύγει η Fiat