Κεντροαφρικανική Δημοκρατία :Διεθνείς δωρητές δίνουν 315 εκατομμύρια

Διεθνείς δωρητές δεσμεύτηκαν σήμερα να συνεισφέρουν ένα ποσό 315 εκατ. δολαρίων για να συμβάλλουν στις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης να βοηθήσει την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ποσό πάντως αισθητά χαμηλότερο από τον ετήσιο προϋπολογισμό των 409 εκατ. δολαρίων της ειρηνευτικής δύναμης της ΑΕ στη σπαρασσόμενη από τη σύγκρουση χώρα αυτή.
3'


Περίπου 60 διεθνείς δωρητές συμμετείχαν στη σύνοδο για το ζήτημα αυτό, με την οποία ολοκληρώθηκε η σύνοδος της ΑΕ η οποία διήρκεσε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας. Στόχος της συνόδου ήταν να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και την προετοιμασία για την διοργάνωση εκλογών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στους τελευταίους 13 μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να χορηγήσει το μεγαλύτερο ποσό, που ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ (61 εκατ. δολάρια).

«Έχουμε επίγνωση της κατεπείγουσας ανάγκης να χορηγηθεί πολιτική και οικονομική βοήθεια στη νέα μεταβατική κυβέρνηση στο Μπανγκί», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας της ΕΕ η οποία είναι αρμόδια για την Αφρική, ο Νίκολας Ουέστκοτ.

Η ΕΕ έχει καταστήσει διαθέσιμα συνολικά πάνω από 200 εκατ. ευρώ (271 εκατ. δολάρια) στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αφότου η χώρα αυτή βυθίστηκε σε κρίση τον Δεκέμβριο του 2012. Τότε, η συμμαχία μουσουλμάνων ανταρτών Σελεκά εξεγέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης και τον Μάρτιο του 2013, ανέτρεψε τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ, έναν χριστιανό πολιτικό.

Η Βρετανία υποσχέθηκε να συνεισφέρει 3,3 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει να καλυφθεί μέρος του κόστους της ανθρωπιστικής βοήθειας, αυξάνοντας το σύνολο του ποσού που έχει χορηγήσει στα 25 εκατ. δολάρια τους τελευταίους 13 μήνες. Η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να συνεισφέρει 3 εκατ. δολάρια, η Νορβηγία 1 εκατ. δολάρια και το Λουξεμβούργο 400.000 δολάρια.

«Σε αυτήν την περίοδο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι δεσμεύσεις αυτές έχουν ιδιαίτερα αξία. Μόνο μαζί, με ενότητα, θα επιτύχουμε», δήλωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Αντρέ Ενζαπαγέκε, αφού ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της προσπάθειας συγκέντρωσης κεφαλαίων.
Ο επίτροπος για θέματα Αποκατάστασης της Ειρήνης και Ασφάλειας της ΑΕ Ισμαήλ Σεργκί δήλωσε ότι είναι «ευτυχής με τα αποτελέσματα», παρά το χρηματοδοτικό κενό.

Για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και την διοργάνωση των εκλογών μαζί, η ΑΕ κατήρτισε έναν προϋπολογισμό 500 εκατ. δολαρίων, είχε δηλώσει ο διευθυντής της υπηρεσίας Αποκατάστασης της Ειρήνης και Ασφάλειας της ΑΕ, Ελ Γάσιμ Ουάνε πριν από τη σύνοδο.

«Έχουμε μια κοινή ευθύνη έναντι του λαού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας να αντιδράσουμε τάχιστα και σθεναρά για να αποτρέψουμε περαιτέρω ακρότητες και να υποστηρίξουμε τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα», είπε από την δική του πλευρά ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Γιαν Ελίασον. «Δεν πρέπει να τον εγκαταλείψουμε, δεν πρέπει να αποτύχουμε να αποτρέψουμε άλλη μια τεράστια τραγωδία στην Αφρική», πρόσθεσε ο Ελίασον.

Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη φτωχή αυτή χώρα —παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού και διαμαντιών τα οποία διαθέτει—, ενώ οι υπόλοιποι από τους συνολικά 4,6 εκατ. πολίτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με την ΕΕ.

Μετά το πραξικόπημα του Μαρτίου η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κυβερνήθηκε από δύο μεταβατικές κυβερνήσεις, ενώ μουσουλμάνοι αντάρτες συνέχισαν να συγκρούονται με χριστιανικές παραστρατιωτικές ομάδες.

Νωρίτερα σήμερα, οι αφρικανικές χώρες δεσμεύθηκαν να διαθέσουν πάνω από 3 εκατ. δολάρια στα μέλη της ΑΕ που πλήττονται από κρίσεις στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αφρικανικής Αλληλεγγύης στη σύνοδο της Αντίς Αμπέμπα. Η Νιγηρία υποσχέθηκε να καταστήσει διαθέσιμα 2 εκατ. δολάρια σε 11 χώρες, η Αλγερία 1 εκατ. δολάρια και η Γκάμπια 50.000 δολάρια.

Τα 11 κράτη τα οποία χρειάζονται οικονομική στήριξη είναι το Μπουρούντι, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Λιβερία, το Μαλί, η Σιέρα Λεόνε, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία και η Γουινέα Μπισάου.

Οι αφρικανοί ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις «σοβαρές συνέπειες» της κρίσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στην «περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».