Ουκρανία: ΗΠΑ-ΕΕ-ΔΝΤ εξετάζουν το ενδεχόμενο οικονομικής «βοήθειας»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σε συνεργασία με τους εταίρους της, μεταξύ αυτών τις ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τρόπους για να προσφερθεί οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, με την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα δεσμευθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ότι θα τερματιστεί η βία, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Ουκρανία: ΗΠΑ-ΕΕ-ΔΝΤ εξετάζουν το ενδεχόμενο οικονομικής «βοήθειας»
3'

Στη συνέντευξή της στην εφημερίδα Wall Street Journal, η Άστον, που θα μεταβεί αύριο Τρίτη στο Κίεβο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία αυτή. Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις για το θέμα. «Βρισκόμαστε στο προκαταρκτικό στάδιο των διαβουλεύσεων με την ΕΕ και με άλλους εταίρους με θέμα την υποστήριξη που θα χρειαστεί η Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του State Department Τζένιφερ Ψάκι. Το «ουκρανικό σχέδιο» θα αφορά σε διάφορους τομείς της οικονομίας «ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση», επεσήμανε η Άστον, προσθέτοντας ότι «οι αριθμοί δεν θα είναι μικροί». Παράλληλα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρθηκε στην πιθανότητα να υπάρξουν οικονομικές «εγγυήσεις», βοήθεια στις επενδύσεις ή ακόμη και υποστήριξη του ουκρανικού νομίσματος ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητά του. Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αν και επιβεβαίωσε τις συζητήσεις αυτές για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι η ΕΕ πρέπει να πληρώνει για να προσελκύει χώρες όπως η Ουκρανία να έχουν πιο στενές σχέσεις μαζί της.

barozo

«Δεν θα ξεκινήσουμε έναν διαγωνισμό προσφορών για να δούμε ποιος πληρώνει τα περισσότερα» ώστε η Ουκρανία να υπογράψει μια συμφωνία, δήλωσε ο Μπαρόζο στους δημοσιογράφους. Αρκετοί Eυρωπαίοι αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, τόνισαν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανίας, πέραν από την υπόσχεση που είχαν δώσει οι Βρυξέλλες να βοηθήσουν το Κίεβο αν υπέγραφε τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

d02e990a624ac2bc7e27d3208c13d290 XL

Μετά την άρνηση του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, η Ρωσία προσέφερε στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι στιγμής η Μόσχα έχει δώσει στο Κίεβο 3 δισεκατομμύρια, όμως ανέστειλε την πληρωμή της επόμενης δόσης των 2 δισεκατομμυρίων μετά την παραίτηση του Oυκρανού πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ την προηγούμενη εβδομάδα. Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για πληρωμές ξένων χρεών, μεταξύ αυτών και το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ΕΕ είχε υποσχεθεί να προσφέρει στην Ουκρανία 610 εκατομμύρια ευρώ, αν κατέληγε σε συμφωνία με το ΔΝΤ. Επιπλέον η χώρα θα μπορούσε να λάβει τουλάχιστον 19 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ σε δάνεια και επιχορηγήσεις σε διάστημα 7 ετών, αν είχε υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης. Αυτή παραμένει η μοναδική πρόταση στο τραπέζι, επεσήμαναν ευρωπαϊκές πηγές, αν και ο Μπαρόζο σήμερα δήλωσε ότι η ΕΕ συζητά με τους εταίρους της «αν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο» βραχυπρόθεσμα για την Ουκρανία.

«Δεν συμφωνούμε με την ιδέα ότι θα πρέπει να πληρώσουμε κάτι ώστε μια χώρα να υπογράψει αυτή τη συμφωνία (με την ΕΕ). Στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη πρόσφορά μας στην Ουκρανία είναι η ίδια η συμφωνία. Προσφέρουμε στην Ουκρανία πρόσβαση στη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: «Εξτρεμιστές οι διαδηλωτές»

Άστον: Περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία αλλά υπό όρους

Ουκρανία: Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο Γιανουκόβιτς

Η «απειλή» του Πούτιν σε ΗΠΑ και ΕΕ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή