Εβδομήντα νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών
Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες σπίτια πυρπολήθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στην πόλη Μπόντα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, δήλωσε ένας αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας τη Δευτέρα.
Ο Έλι Μπαϊλάο αστυνομικός επίτροπος της περιοχής γύρω από την πόλη, όπου έγιναν οι δολοφονίες, δήλωσε ότι οι χριστιανοί επιτέθηκαν σε μουσουλμάνους μετά την αποχώρηση των ανταρτών Σελέκα.
Ο αστυνομικός επίτροπος είπε ότι οι συγκρούσεις σημειώθηκαν γύρω από την πόλη, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά από την πρωτεύουσα Μπανγκούι και σε αυτές συμμετείχαν κάτοικοι οπλισμένοι με όπλα και μαχαίρια, σε μια επανάληψη των βίαιων σκηνών που διαδραματίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της πρώην γαλλικής αποικίας κατά το περασμένο έτος.
Η κλίμακα της βίας υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γαλλικές και οι αφρικανικές ειρηνευτικές δυνάμεις που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη σε μια χώρα που σπαράσσεται από τη διακοινοτική θρησκευτική βία, ειδικά από τότε που οι μουσουλμάνοι αντάρτες κατέλαβαν την εξουσία τον περασμένο Μάρτιο πριν αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.
Ο ηγέτης της δύναμης των ανταρτών, που είναι γνωστοί ως Σελέκα, βρίσκεται υπό έντονη διεθνή κριτική για την αποτυχία του να ανακόψει τα κύματα των δολοφονιών εκατοντάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό από τις εστίες τους ενός εκατομμυρίου πολιτών που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.
Η αποχώρηση των Σελέκα από την εξουσία και η ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών της διεθνούς δύναμης δεν έχει σταματήσει τη βία. Οι καταχρήσεις από τους μαχητές Σελέκα από τη στιγμή που ανέβηκαν στην εξουσία, οδήγησε στη δημιουργία μιας χριστιανικής πολιτοφυλακής.
Μια προσπάθεια των χριστιανών να εκδιώξουν από την εξουσία του Σελέκα τον περασμένο Δεκέμβριο πυροδότησε μαζικές δολοφονίες αναγκάζοντας τον ΟΗΕ να προειδοποιήσει ότι η χώρα ήταν στα πρόθυρα της γενοκτονίας.
Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν αναπτυχθεί 1.600 γάλλοι στρατιώτες και περίπου 5.000 αφρικανοί, αλλά οι ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν εστιάσει στην αποκατάσταση της τάξης στο Μπανγκούι και δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στο βορρά.