Γαλλία: Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν κατά της οικονομικής πολιτικής
Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους στη Γαλλία, διαδηλώνοντας κατά της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, την οποία θεωρούν υπερβολικά ευνοϊκή για την εργοδοσία.
Περίπου 150 διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, με πρωτοβουλία του συνδικάτου CGT. Στο Παρίσι χιλιάδες άνθρωποι (3.800 κατά την αστυνομία, 16.000 κατά τους διοργανωτές) έκαναν πορεία από την Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ μέχρι την Πλας ντε λα Νασιόν.
Η κινητοποίηση αυτή είχε ως στόχο "να δείξει την αντίθεσή μας στην πολιτική του Medef (του κυριότερου συνδικάτου των εργοδοτών) αλλά και στα δώρα που δίνονται στην εργοδοσία" από την κυβέρνηση, είπε ο Τιερί Λεπαόν, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου της αριστεράς CGT.
Το συνδικάτο κατηγορεί τον πρόεδρο Ολάντ ότι "χάρισε 40-50 δισεκατομμύρια ευρώ στους εργοδότες" με το "σύμφωνο ευθύνης" που ανακοίνωσε την 14η Ιανουαρίου και το οποίο προβλέπει μειώσεις στις εισφορές τους. Ο Γάλλος πρόεδρος πήρε αυτά τα μέτρα αφού απέτυχε να αναστρέψει την αύξηση του ποσοστού ανεργίας έως τα τέλη του 2013, όπως είχε δεσμευτεί.
Ο πρόεδρος του Medef Πιερ Γκατάζ πρότεινε σήμερα στα συνδικάτα να συναντηθούν οι δύο πλευρές μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για να συζητήσουν πώς μπορούν να δώσουν μια ώθηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο Λεπαόν κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι "ευαισθητοποιείται με όσα λέει η δεξιά και η ακροδεξιά" αλλά στο εξής θα πρέπει "να ακούει και τους εργαζόμενους". Ο συνδικαλιστής αναφερόταν στην απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των οικογενειών και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, μία ημέρα μετά τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη Λιόν και το Παρίσι με αίτημα να μην διευρυνθούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.