Ιταλία: Παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης συμμαχίας
Ο Λέτα είπε ότι θα υποβάλει το πρόγραμμα αυτό, το οποίο τιτλοφόρησε «Δέσμευση για την Ιταλία», στα τρία κόμματα της συμπολίτευσης: το Δημοκρατικό Κόμμα, τη Νέα Κεντροδεξιά και την Επιλογή Πολιτών.
«Το κυβερνητικό αυτό πρόγραμμα αυτό δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οι κύριοι στόχοι του είναι η έξοδος από την οικονομική κρίση, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και (η μεταβολή) του ρόλου της βουλής και της γερουσίας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Λέτα πρόσθεσε ότι «θεωρεί τον εαυτό του έναν άνθρωπο στην υπηρεσία των δημοκρατικών θεσμών» και τόνισε πως «δεν προσβλέπει σε προσωπικά οφέλη».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανέφερε πως «οι κυβερνήσεις στην φάση αυτή μπορούν να συγκροτηθούν μόνον με συμφωνία κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως έγινε και με την δική του» και άρα «τα κόμματα, αρχίζοντας από το δικό του, με τον γραμματέα Ματέο Ρέντσι, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Αναφερόμενος στον Ρέντσι, ο Λέτα τόνισε ακόμη ότι «ο καθένας πρέπει να πει τι πρόκειται να κάνει. Ιδίως εκείνοι που θέλουν να τον αντικαταστήσουν». Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως κατά τη γνώμη του ότι «το πολιτικό παιχνίδι πρέπει να γίνεται με ανοικτά χαρτιά, ενώ, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την πολιτική ένταση, δήλωσε «νηφάλιος σαν μοναχός ζεν».
Ο πρωθυπουργός Λέτα δήλωσε «υπερήφανος» για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του μείωσε την σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ κάτω από το 3%, για το ότι το δημόσιο χρέος άρχισε να μειώνεται και για ότι το σπρεντ δεν ξεπερνά, πλέον, τις 200 μονάδες βάσης.
Στην συνέντευξη Τύπου ο Λέτα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα εξασφαλισθούν 30 δισεκατομμύρια ευρώ από την επιστροφή αδήλωτων κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Ακόμη, τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης η οποία οφείλει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την ανάπτυξη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Λέτα είπε ότι η σημερινή συνάντηση με τον Ρέντσι ήταν «ειλικρινής», δήλωσε ότι δεν νιώθει να τον έχουν εγκαταλείψει οι πολιτικοί του σύμμαχοι, ούτε ο πρόεδρος της δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ενώ αποσαφήνισε ότι η τύχη της κυβέρνησής του θα πρέπει να κριθεί από ψηφοφορία του κοινοβουλίου.