Θυελλώδεις άνεμοι «σαρώνουν» Βρετανία και Ιρλανδία
Θυελλώδεις άνεμοι η ταχύτητα των οποίων έφθανε τα 180 χιλιόμετρα την ώρα σάρωσαν την Ιρλανδία και τις δυτικές περιοχές της Βρετανίας, προσθέτοντας ένα νέο πονοκέφαλο στους κατοίκους που ήδη υφίστανται τις πλημμύρες, τα προβλήματα στις συγκοινωνίες και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά στην Ιρλανδία, κυρίως στις κομητείες του Κορκ και του Κέρι, βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν καταιγίδες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, μετέδωσε το δίκτυο των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ESB.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιρλανδίας, η Met Éireann, κήρυξε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για ολόκληρη την χώρα λόγω των «θυελλωδών ανέμων», ενώ το Συμβούλιο της Κομητείας του Κίλκενι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν κατά το δυνατό τις μετακινήσεις τους.
Προβλήματα σημειώθηκαν στα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων και των τρένων σε ολόκληρη την χώρα, ενώ το αεροδρόμιο Σέινον έκλεισε προσωρινά και το αεροδρόμιο του Κορκ ανέστειλε τη λειτουργία του.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας κήρυξε επίσης κόκκινο συναγερμό για την Ουαλία και τη βορειοδυτική Βρετανία, αναφέροντας ότι οι ισχυροί άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν υλικές ζημιές και προειδοποιώντας τους πολίτες να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν.
Περισσότερα από 6000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Ουαλία.
Περιορισμοί στην ταχύτητα που αναπτύσσουν τα τρένα τέθηκαν σε ισχύ στα δυτικά της Βρετανίας την ώρα που οι πλημμύρες στο Μπέρκσιρ, στα δυτικά του Λονδίνου, οδήγησαν στη ματαίωση των μισών και πλέον δρομολογίων σε μια μεγάλη επιβατική γραμμή.
Η κεντρική γραμμή της δυτικής ακτής επίσης έκλεισε στις 21:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.
Νέο κύμα σφοδρών βροχοπτώσεων έχει προβλεφθεί για την επόμενη εβδομάδα, όταν στα δυτικά της χώρας αναμένεται να πέσει η ποσότητα βροχής που κανονικά θα έπεφτε σε ένα μήνα. Ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί ενώ η χώρα βιώνει έναν από τους πλέον βροχερούς χειμώνες των τελευταίων 250 ετών και ο Ιανουάριος του 2014 είναι ο πλέον βροχερός από το 1776.
Ο υποστράτηγος Πάτρικ Σέιντερς, υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι οι πλημμύρες αποτελούν «μία σχεδόν χωρίς προηγούμενο» φυσική καταστροφή.
Χιλιάδες κατοικίες πλημμύρισαν στο Μπέρκσιρ και το Σάρεϊ όταν ο ποταμός Τάμεσης υπερχείλισε, όπως και στο Σόμερσετ, όπου κάποιες περιοχές παραμένουν βυθισμένες κάτω από το νερό για περισσότερο από ένα μήνα.
Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ενώ υπάρχουν αναφορές για περιστατικά λεηλασιών. Τουλάχιστον 2000 στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην κατασκευή αναχωμάτων με σακιά γεμισμένα με άμμο και στις επιχειρήσεις αρωγής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Πολ Λέινστερ δήλωσε ότι οι πλημμύρες θα μπορούσαν να φθάσουν σε επίπεδα πρωτοφανή από το 1947 σε κάποιες περιοχές της χώρας.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ακύρωσε το προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα ταξίδι του στη Μέση Ανατολή για να ηγηθεί προσωπικά των επιχειρήσεων. Προειδοποίησε χθες ότι η Βρετανία έχει «πολύ δρόμο» ακόμα να διανύσει αλλά υποσχέθηκε ότι τα χρήματα δεν θα «αποτελέσουν εμπόδιο» στις προσπάθειες αρωγής των πλημμυροπαθών.
Διαβάστε επίσης:
Μετά τις πλημμύρες, αντιμέτωπη και με θυελλώδεις ανέμους η Βρετανία
Θυελλώδεις άνεμοι «σαρώνουν» Βρετανία και Ιρλανδία