ΗΠΑ: Δεν θα επιλέξει ο Πούτιν τον επόμενο πρόεδρο της Αιγύπτου
Η Ουάσινγκτον πρόσθεσε επίσης ότι μια ενδεχόμενη προσέγγιση μεταξύ Καΐρου και Μόσχας δεν θα βλάψει τις «ιστορικές» σχέσεις της Αιγύπτου με τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως περνούν κρίση τους τελευταίους μήνες.
«Φυσικά δεν υποστηρίζουμε κάποιον υποψήφιο και δεν πιστεύω, για να είμαι ειλικρινής, ότι εναπόκειται στις ΗΠΑ ή στον Πούτιν να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει την Αίγυπτο. Ο αιγυπτιακός λαός θα το αποφασίσει», δήλωσε η Μαρί Χαρφ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Χαρφ ρωτήθηκε σχετικά μετά τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν, ο οποίος εξέφρασε δημοσίως την υποστήριξή του στον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου, τον στρατάρχη αλ Σίσι που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης, ο Πούτιν είπε στον στρατάρχη αλ Σίσι: «Γνωρίζω ότι έχετε λάβει την απόφαση να υποβάλετε την υποψηφιότητά σας για τις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο». Ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του αλ Σίσι «πολύ υπεύθυνη» και του ευχήθηκε «να επιτύχει».
Ο στρατάρχης αλ Σίσι, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αίγυπτο, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επισήμως την υποψηφιότητά του για τις εκλογές, όμως δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του μετά την ανατροπή από τον στρατό του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου.
Στις 27 Ιανουαρίου, το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, το κορυφαίο στρατιωτικό όργανο της Αιγύπτου, ενέκρινε την υποψηφιότητα του αλ Σίσι για την προεδρία.
Ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται από χθες Τετάρτη στη Μόσχα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Φάχμι. Οι δυο αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Ρωσία ελπίζει να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Αίγυπτο, μετά την κρίση στις σχέσεις του Καΐρου με την Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο αφότου η χώρα υπέγραψε το 1979 μια συμφωνία ειρήνευσης με το Ισραήλ. Όμως μετά την αιματηρή καταστολή των οπαδών του Μόρσι, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι παγώνει μέρος της βοήθειας αυτής.
Παρόλα αυτά, η Χαρφ διέψευσε σήμερα ότι η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Μόσχας θα επηρεάσει τις «μακροχρόνιες, ισχυρές και ιστορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Αίγυπτο».
«Η Αίγυπτος είναι ελεύθερη να διατηρεί σχέσεις με άλλες χώρες. Αυτό δεν έχει συνέπειες στα κοινά μας συμφέροντα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.