Λαβρόφ: Η Ε.Ε. επιδιώκει να δημιουργήσει σφαίρα επιρροής στην Ουκρανία

Νέες προειδοποιήσεις προς τη Δύση για την κρίση στην Ουκρανία απηύθυνε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι επιδιώκει τη δημιουργία μίας «σφαίρας επιρροής» στο Κίεβο.

Λαβρόφ: Η Ε.Ε. επιδιώκει να δημιουργήσει σφαίρα επιρροής στην Ουκρανία
1'


«Δεν θα πρέπει να υπάρχουν σφαίρες επιρροής. Αλλά τραβώντας την Ουκρανία στην άκρη και λέγοντάς της ότι πρέπει να επιλέξει "ή έτσι ή αλλιώς" -είτε με την Ε.Ε. είτε με τη Ρωσία- (η Ευρωπαϊκή Ένωση) στην ουσία επιχειρεί να δημιουργήσει μία σφαίρα επιρροής», δήλωσε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. «Αυτό είναι προφανές και τα ωραία λόγια δεν μπορούν να το αλλάξουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο και Αρσένι Γιατσένιουκ την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε στη συνέχεια εκείνους που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση ότι επιδιώκουν την «αλλαγή του καθεστώτος» και σημείωσε ότι η δημιουργία μίας μεταβατικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό επίκεντρο των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης.

Ο Λαβρόφ είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να οδηγηθούν σε αποτυχία οι συνομιλίες και υπαινίχθηκε ότι η αντιπολίτευση και οι υποστηρικτές της ευθύνονται γι' αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι οι προειδοποιήσεις πως οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να συνεχιστούν επ΄αόριστον δεν είναι ούτε εποικοδομητικές ούτε λογικές ύστερα από μόνο δύο γύρους συνομιλιών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή