Στα άκρα η σύγκρουση της Μέρκελ με τις ΗΠΑ για τις υποκλοπές
Για πρώτη φορά, στον μεταπολεμικό κόσμο, υπάρχει μιας τέτοιας έκτασης και μορφής, υποβόσκουσα κόντρα στις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ η οποία βεβαίως έχει οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι αποφασισμένη να στείλει ένα σκληρό μήνυμα στους Αμερικανούς, θα εμποδίσει κάθε ανάμειξη τους στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην ευρωζώνη ενώ δείχνει να υπολογίζει και το ενδεχόμενο πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη, με αμερικανικό δάκτυλο.
Φυσικά ο αντιγερμανισμός που επικρατεί στην Ευρώπη της επιβάλλει λεπτούς χειρισμούς και κινήσεις. Ξέρει ότι αν η αντιπαράθεση οδηγηθεί στο δίπολο Γερμανία-ΗΠΑ, πολλοί ευρωπαϊκοί λαοί και χώρες δεν θα θελήσουν να πάρουν θέση ενώ κάποιες χώρες του Νότου, μετά από όλα όσα έχουν γίνει, ενδέχεται να μετακινηθούν στο άλλο άκρο.
Θέλει λοιπόν να δημιουργήσει ένα περιφερειακό δίκτυο επικοινωνιών κάτω από πλήρη ευρωπαϊκό έλεγχο, χωρίς τα δεδομένα να περνούν από servers που εδρεύουν στις ΗΠΑ.
Μεθοδεύει να περάσει αυτό το σχέδιο, μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να στείλει το μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι η δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου επικοινωνιών αποτελεί επιλογή της Ε.Ε.
Η κ.Μέρκελ θα θέσει το ζήτημα στη διάρκεια των συζητήσεων της στο Παρίσι με τον κ.Ολάντ και θέλει με κάθε τρόπο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα.
Στις χώρες της Ε.Ε δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο σε ότι αφορά τη διαχείριση δεδομένων και την ιδιωτικότητα είτε στο διαδίκτυο είτε στο ευρύτερο πλέγμα επικοινωνιών.
Η Γερμανία, μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, ετοιμάζει ένα δρακόντειο κυριολεκτικά θεσμικό πλαίσιο. Θέτει μάλιστα στο στόχαστρο τη Google και το Facebook η ίδια η κ.Μέρκελ δηλώνοντας ότι '' εταιρείες όπως η Google και το Facebook βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε χώρες με χαμηλότερο επίπεδο ασφάλειας'', προσθέτοντας ότι ''αυτό για την Ευρώπη δεν είναι λογικό''.
Στόχος της κ.Μέρκελ και του Βερολίνου είναι να αναγκάσει όλες τις χώρες της Ε.Ε να υιοθετήσουν το ίδιο πλαίσιο και στη συνέχεια να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτιο επικοινωνιών στο οποίο δεν θα υπάρχουν servers από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει στην Ευρώπη και ο χάρτης του διαδικτύου έτσι όπως τον ξέραμε.
Κάποιοι βέβαια λένε ότι με αφορμή και πρόσχημα τις παρακολουθήσεις Γερμανών πολιτικών από μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, το Βερολίνο θέλει να δημιουργήσει το δικό του δίκτυο, ελέγχοντας τις επικοινωνίες σε όλη την Ευρώπη.