Το ΔΝΤ εξαίρει την οικονομική πολιτική στην Πορτογαλία αλλά...

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε σήμερα ότι η βραχυπρόθεσμη οικονομική προοπτική της Πορτογαλίας έχει βελτιωθεί και έκρινε ότι η εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας το οποίο προωθεί παραμένει σε τροχιά, προειδοποίησε ωστόσο ότι η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις.
3'

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η πορτογαλική οικονομία καταγράφει ισχυρότερη εσωτερική ζήτηση, που οδήγησε σε μια τόνωση της δραστηριότητας και στην μείωση της ανεργίας. Επισήμανε ακόμη ότι η χώρα εξέδωσε νέο χρέος —πενταετή ομόλογα— με ευνοϊκά επιτόκια, προσθέτοντας ότι η Λισαβόνα είχε καλύψει την εξυπηρέτηση του χρέους της ήδη στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όμως η ανεργία στην Πορτογαλία, που ανέρχεται στο 15%, και τα υψηλά επίπεδα χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προβληματίζουν τους οικονομολόγους του Ταμείου, που επισήμανε ότι τα επίπεδα του χρέους του ιδιωτικού τομέα θα «συνεχίσουν να αποτελούν τροχοπέδη τόσο στην κατανάλωση όσο και στις επενδύσεις». Η έκθεση του ΔΝΤ για την Πορτογαλία δόθηκε στην δημοσιότητα ενώ απομένουν πλέον λίγοι μήνες πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξής της, τον δανεισμό της από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) το 2011.

Έκτοτε η τρόικα επιτηρεί τις δημόσιες δαπάνες και την εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που αποτέλεσε όρο για τη χορήγηση του δανείου των 78 δισεκ. ευρώ. Η έκθεση η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα αποτελεί την 10η αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος. Η έκθεση τονίζει ότι η Πορτογαλία πρέπει να μεταμορφώσει την οικονομία της, μεταβάλλοντας το μοντέλο από την χρηματοδότηση μέσω δανεισμού και την ανάπτυξη με κινητήρα την κατανάλωση σε ένα διαφορετικό μοντέλο, με μοχλό τις εξαγωγές. Το ΔΝΤ σημείωσε πως το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο συνεχίζει να εξετάζει εάν είναι σύννομα μέτρα-κλειδιά που περιέχονται στον πορτογαλικό κρατικό προϋπολογισμό του 2014 είναι ένας από τους παράγοντες που εντείνουν την οικονομική αβεβαιότητα.

Ακόμη, το Ταμείο επισήμανε ότι το υψηλό δημόσιο εξωτερικό χρέος καταδεικνύει πόσο σημαντικές είναι οι προσπάθειες να περισταλούν οι δημόσιες δαπάνες, να εξυπηρετηθεί η αποπληρωμή του και να προωθηθεί η ανάπτυξη του εμπορίου και οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Το ΔΝΤ επισήμανε ακόμη ότι ο μεγάλος λόγος χρέους προς το πορτογαλικό ΑΕΠ και οι μεγάλες δανειακές ανάγκες της Λισαβόνας για την αναχρηματοδότησή του —θα ανέρχονται στο 7% του ΑΕΠ κατ' έτος τα επόμενα χρόνια, κατά τους υπολογισμούς του—, σημαίνει πως η χώρα θα «παραμείνει ευάλωτη έναντι των απότομων μεταβολών του κλίματος στις αγορές».

Σε αυτό το πλαίσιο ο διεθνής χρηματοοικονομικός θεσμός υπενθύμισε την «δέσμευση των ευρωπαίων ηγετών να υποστηρίξουν την Πορτογαλία ως την πλήρη επιστροφή της στις αγορές», υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα λιτότητας θα «συνεχίσει να εφαρμόζεται». Η Πορτογαλία αναμένεται να λάβει τον Απρίλιο την απόφαση σχετικά με το εάν θα ζητήσει ή όχι μια προληπτική γραμμή πιστώσεων κατά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης, είπε χθες ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Πέδρου Πάσους Κουέλιου. Το ΔΝΤ ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη την εκταμίευση 910 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του δανείου της προς τη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Δεν θα ζητήσει δεύτερο πακέτο στήριξης η Πορτογαλία