Αφγανιστάν: Δεκάδες στρατιώτες νεκροί από επίθεση Ταλιμπάν
Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον του αφγανικού στρατού εδώ και πολλούς μήνες.
Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας, Σούτζα Ουλ Μουλκ Τζαλάλα, μετά την επίθεση οι αντάρτες πήραν μαζί τους ως ομήρους επτά στρατιώτες, ωστόσο η κυβέρνηση στην Καμπούλ ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες που απήχθησαν είναι έξι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στην Καμπούλ, ο στρατός εξαπέλυσε επιχείρηση για να πάρει πίσω τους στρατιώτες.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του στη Σρι Λάνκα.
«Ο αφγανός πρόεδρος εκφράζει τη βαθιά του λύπη για το τραγικό αυτό συμβάν και συνεπώς αναβάλλει την επίσημη επίσκεψή του στη Σρι Λάνκα», αναφέρει ανακοίνωση της προεδρίας.
Την ίδια ώρα η εξτρεμιστική οργάνωση ανακοίνωνε ότι διακόπτει τις συνομιλίες για την πιθανή ανταλλαγή μαχητών Ταλιμπάν με αμερικανούς κρατούμενους λόγω της «πολυπλοκότητας» της κατάστασης στο Αφγανιστάν.
«Δεδομένης της σημερινής περίπλοκης πολιτικής κατάστασης στη χώρα, η ηγεσία του Ισλαμικού Εμιράτου αποφάσισε να αναστείλει τις συνομιλίες για το θέμα αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, χρησιμοποιώντας την ονομασία που είδαν δώσει οι Ταλιμπάν στην κυβέρνησή τους την περίοδο 1996-2001.
«Συνεπώς η διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας», πρόσθεσε ο Μουτζαχίντ χωρίς να διευκρινίσει γιατί ελήφθη η απόφαση αυτή.
Σε μια προσπάθεια προώθησης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν, αμερικανοί αξιωματούχοι επιδιώκοντας την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, πρότειναν την ανταλλαγή πέντε Ταλιμπάν που κρατούνται στο Γκουαντάναμο με αυτήν του Μπόου Μπέργκνταλ, ενός αμερικανού στρατιώτη η τύχη του οποίου αγνοείται στο Αφγανιστάν από το 2009 και πιστεύεται ότι κρατείται από εξτρεμιστές που έχουν διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν στο βορειοδυτικό Πακιστάν.
Το Αφγανιστάν έχει εισέλθει σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας καθώς πλησιάζει η αποχώρηση των 50.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί έως τα τέλη του έτους. Η αποχώρηση της διεθνούς δύναμης της ISAF προκαλεί ανησυχίες για έκρηξη της βίας στη χώρα. Η αποχώρηση πραγματοποιείται επιπλέον σε ένα εύθραυστο πολιτικό κλίμα, με τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 5 Απριλίου.