Ουκρανία: Και υπό οικονομική κατάρρευση
Πέραν των δραματικών πολιτικών εξελίξεων η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη και με την κατάρρευση της οικονομίας της. Ενδεικτική είναι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο Standard & Poor's την προηγούμενη Παρασκευή.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, από τις αρχές του χρόνου η ουκρανική γρίβνα έχει χάσει 10% της αξίας της σε σχέση με το ευρώ, ενώ τα αποθέματα της χώρας σε συνάλλαγμα συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του κρατικού χρέους, αφού ένα μεγάλο τμήμα των δανείων της γίνονται σε συνάλλαγμα.
«Το ενδεχόμενο κατάρρευσης είναι απολύτως ρεαλιστικό», υποστηρίζει ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, επισκέπτης - καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανατολικής Ευρώπης στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. «Το ότι δεν έχει ήδη συμβεί, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη Ρωσία. Αυτή ήταν και η λογική του πακέτου βοήθειας που πρότεινε ο Πούτιν στον Γιανουκόβιτς», εξηγεί.
Ο έλληνας οικονομολόγος υπενθυμίζει ότι η οικονομική κατάρρευση ήταν και ο λόγος που ο έκπτωτος πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της χώρας του με την Ε.Ε. τον περασμένο Νοέμβριο στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Ανάλογες εκτιμήσεις κάνει και ο Τόμας Μπάουμαν, επικεφαλής του τμήματος Ανατολικής Ευρώπης στο Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, σύμφωνα με τον οποίο η οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία είναι δραματική.
Προειδοποιεί ότι «η Ουκρανία διαθέτει αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα να πληρώσει εισαγόμενα προϊόντα για να καλύψει τις ανάγκες της για λιγότερο από δύο μήνες, δηλαδή γύρω στις 6 εβδομάδες».
Εκτός από πρώτες ύλες, όπως μαγνήσιο, νικέλιο, υδράργυρο και μαγγάνιο, η Ουκρανία ανήκει στις μεγαλύτερες στον κόσμο εξαγωγικές χώρες δημητριακών. «Είναι χώρα με μεγάλο αγροτικό προσανατολισμό», επισημαίνει ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης. «Ενώ η αγροτική της οικονομία είναι ισχυρή στο κεντρικό και δυτικό τμήμα, στο ανατολικό κυριαρχεί η βαριά βιομηχανία. Το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη βιομηχανικών υποδομών, γι αυτό και οι ξένες επιχειρήσεις διστάζουν να κάνουν επενδύσεις. Εκτός αυτού υπάρχει μεγάλη διαφθορά και ανασφάλεια δικαίου. Οι υπάρχουσες υποδομές είναι πεπαλαιωμένες, οι περισσότερες προέρχονται από τη σοβιετική περίοδο», αναφέρει ο έλληνες οικονομολόγος και προτείνει να καθίσουν στο τραπέζι η ΕΕ, το ΔΝΤ, η παγκόσμια Τράπεζα και η Ρωσία για να μην αφήσουν τη χώρα να καταρρεύσει.
Από την πλευρά του ο Τόμας Μπάουμαν εκτιμά ότι για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η Ουκρανία προσφέρει μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες λόγω των χαμηλών μισθών κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Έκκληση για ενότητα και αποχή από τη βία στην Ουκρανία
Ουκρανία: Πώς φτάσαμε στο αιματοκύλισμα και στην πτώση Γιανουκόβιτς
Γιανουκόβιτς: «Δεν παραιτούμαι» - Τιμοσένκο: «Έπεσε η δικτατορία»
Στο Χάρκοβο ο Γιανουκόβιτς- Αναμένεται διάγγελμά του
Εγκατέλειψε το Κίεβο ο Γιανουκόβιτς
Ουκρανία: « Ο δρόμος για τη συμφωνία είναι ακόμα μακρύς»
Ουκρανία: Το Κίεβο πριν και μετά σε 7 εικόνες