Βοσνία- Ερζεγοβίνη: Ετοιμάζονται για διαδηλώσεις για το Σύνταγμα

Το μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς προειδοποίησε ότι την "1η Μαρτίου ετοιμάζονται μεγάλες διαδηλώσεις με στόχο την επαναφορά του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης".
2'


Γι' αυτό, αποστολή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας είναι η διαφύλαξη της συμφωνίας του Ντέιτον, η οποία όχι μόνον έφερε ειρήνη, αλλά και επιβεβαίωσε και τις σχέσεις της Σερβικής Δημοκρατίας ως οντότητας της Βοσνίας, τόνισε ο κ. Ραντμάνοβιτς, εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, σε ομιλία του στη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η ανάκληση του γενικού προξένου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στις ΗΠΑ, Μπράνε Πέτσανατς, με την οποία ο κ. Ραντμάνοβιτς διαφώνησε, υπογραμμίζοντας ότι είναι καταστροφική για τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων, των Κροατών και των Σέρβων, στις 13 Φεβρουαρίου, ανακάλεσε τον γενικό πρόξενο της Βοσνίας επειδή διοργάνωσε στο Σικάγο εκδήλωση για την 9η Ιανουαρίου, Ημέρα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ραντμάνοβιτς ανήγγειλε ότι θα υποβάλει αίτημα για την "προστασία των συμφερόντων των οντοτήτων". Για να ισχύσει η απόφαση της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, πρέπει να ληφθεί ομόφωνα. Επειδή αυτό δεν επιτεύχθηκε στην περίπτωση του γενικού προξένου στις ΗΠΑ, δόθηκε το περιθώριο στο μέλος που καταψήφισε την απόφαση σε διάστημα 72 ωρών να δηλώσει, αν η απόφαση είναι καταστροφική για τα ζωτικά συμφέροντα της οντότητας. Για την απόφαση παίρνει θέση η Βουλή της οντότητας σε διάστημα 10 ημερών.

Ο Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς είπε ότι η Σερβική Δημοκρατία, με βάση τη συμφωνία του Ντέιτον, έχει δικαίωμα να προστατεύσει την οντότητα και το λαό και ότι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συνεχώς "υπάρχουν ομάδες που θέλουν επιστροφή στα παλιά και να επιβάλουν τη δική τους βούληση".

Ο κ. Ραντμάνοβιτς είπε ότι τα άλλα δύο μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς, δεν είχαν επιχειρήματα για την ανάκληση του γενικού προξένου και ότι έλαβαν λανθασμένη απόφαση.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, αν οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στη συνέχεια στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας ήταν τυχαίες.