Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για πώληση όπλων από το Ιράν στο Ιράκ
Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της για μια συμφωνία πώλησης όπλων που φέρεται να υπεγράφη μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Ο Κάρνεϊ δήλωσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση έχει διαψεύσει τις πληροφορίες ότι έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία και επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον θα παραμείνει σε επικοινωνία με τη Βαγδάτη για το θέμα αυτό.
Αναφερόμενος σε αυτή τη συμφωνία ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η πρόταση να πουλήσουν οι ΗΠΑ 24 ελικόπτερα Απάτσι στο Ιράκ εξαιτίας της συμφωνίας που φέρεται να έχει υπογράψει η χώρα να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό αξίας 195 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ιράν.
«Η πώληση των Απάτσι θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι. Πρέπει να τη συζητήσουμε», σημείωσε ο Μακέιν. «Πρέπει να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της συμφωνίας αυτής. Πρέπει να την εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά», πρόσθεσε.
Ο γερουσιαστής επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν γνωρίζει αν κάποιοι κοινοβουλευτικοί σκοπεύουν να εμποδίσουν την πώληση των ελικοπτέρων στο Ιράκ. Βάσει των αμερικανικών νόμων, οι κοινοβουλευτικοί έχουν περιθώριο 30 ημερών μετά την κατάθεση της πρότασης στο Κογκρέσο, στην προκειμένη περίπτωση ως τις 26 Φεβρουαρίου, για την εμποδίσουν.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε χθες Δευτέρα από τη Βαγδάτη ότι το Ιράν υπέγραψε μια συμφωνία να πουλήσει στο Ιράκ όπλα και εξοπλισμό αξίας 195 εκατομμυρίων δολαρίων, μια κίνηση που θα έσπαγε το εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις πωλήσεις όπλων από την Τεχεράνη.
Σύμβουλοι των αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών δήλωσαν ότι θεωρούν ανησυχητικές τις πληροφορίες αυτές, όμως περιμένουν περισσότερες πληροφορίες από την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προτού δράσουν.
Οι ίδιοι είπαν ότι το Κογκρέσο δεν έχει ενημερωθεί για μια τέτοια συμφωνία.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Ρόιτερς, η συμφωνία μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν υπεγράφη στο τέλος Νοέμβριου, μερικές εβδομάδες αφού ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι επέστρεψε από την Ουάσινγκτον όπου είχε ζητήσει περισσότερα όπλα για την αντιμετώπιση των μαχητών που συνδέονται με την αλ Κάιντα.
Εξάλλου χθες Δευτέρα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ πίεσαν το Ιράκ να δώσει εξηγήσεις για τη φερόμενη συμφωνία με το Ιράν.
«Φυσικά και έχουμε ενημερωθεί για τις πληροφορίες. Αν είναι αληθινές, αυτό θα προκαλούσε σοβαρές ανησυχίες», είχε σημειώσει η Ψάκι.
«Οποιαδήποτε μεταφορά όπλα από το Ιράν σε μια τρίτη χώρα αποτελεί άμεση παραβίαση της απόφασης 1747 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», υπενθύμισε η ίδια. «Ζητήσαμε διευκρινίσεις για το θέμα από την ιρακινή κυβέρνηση, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι οι ιρακινοί αξιωματούχοι κατανοούν ποιοι είναι οι περιορισμοί των διεθνών κανόνων όσον αφορά το εμπόριο όπλων με το Ιράν», είχε καταλήξει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.