Τους 17 έφτασαν οι νεκροί στη Βενεζουέλα

Δεκαεπτά άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους κατά τη διάρκεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων που συνταράσσουν τη Βενεζουέλα από την 4η Φεβρουαρίου, ενώ ακόμη 261 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία της χώρας, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα νέο απολογισμό.
3'

«Μετράμε μέχρι στιγμής 17 νεκρούς και 261 τραυματίες» δήλωσε η γενική εισαγγελέας, Λουίζα Ορτέγκα Ντίας, στους δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι οι δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει 27 έρευνες για υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η εισαγγελία δεν θα επιτρέψει υπό οποιοδήποτε πρόσχημα να καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα» προσέθεσε η ίδια, την ώρα που οι κατηγορίες για την καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας ή ένοπλες ομάδες αγνώστων πολλαπλασιάζονται.

Η Ντίας είχε αναφέρει χθες ότι «ένας νέος άνδρας πέθανε στο Κράτος του Καραμπόμπο ενώ απομάκρυνε ένα οδόφραγμα. Δέχτηκε μια σφαίρα καθώς καθάριζε το δρόμο».

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές του Φεβρουαρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη ασφάλειας. Υποστηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση και δεν έχουν κοπάσει στιγμή, ενώ εξαπλώνονται σε διάφορες πόλεις της χώρας που μετρά 2,6 εκατομμύρια φοιτητές. Οι διεκδικήσεις επίσης έχουν διευρυνθεί εξαιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας και της αστυνομικής βίας.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εργάζονται στενά με την Κολομβία και άλλες χώρες για να εξετάσουν εάν είναι δυνατό να υπάρξει διαμεσολάβηση ώστε οι δύο αντίπαλες πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την Κολομβία και άλλες χώρες για να επιχειρήσουμε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιου είδους μεσολάβηση, καθώς προφανώς έχει ήδη αποδειχθεί πολύ δύσκολο οι δύο πλευρές να συνομιλήσουν από μόνες τους» είπε ο Κέρι κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με την ομόλογό του της Κολομβίας, τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ.

«Πρέπει να τείνει ο ένας το χέρι στον άλλο, να κάνουν έναν διάλογο, να επανενώσουν τους πολίτες και να διευθετήσουν τα προβλήματά τους» υπογράμμισε ο Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι «έχουμε ανάγκη τον διάλογο στη Βενεζουέλα, όχι συλλήψεις και βία στους δρόμους».

Πάντως ο φυλακισμένος αρχηγός του κινήματος διαμαρτυρίας Λεοπόλδο Λόπες χλεύασε και απέρριψε σήμερα τις προσπάθειες του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση και επιχειρηματίες έπειτα από ένα μήνα διαδηλώσεων και βίας.

Ο Λόπες, ένας σκληροπυρηνικός ηγέτης της αντιπολίτευσης που συνελήφθη με την κατηγορία ότι υποκίνησε τη βία, είπε ότι η αναφορά του Μαδούρο για έναρξη συνομιλιών συνιστά μία υποκριτική τακτική που έχει ως στόχο να περιορίσει τις διαδηλώσεις ενώ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα που κρύβονται από πίσω τους.

«Ο "διάλογος" αποτελεί μια τακτική υποχώρηση, αποτέλεσμα της πίεσης στους δρόμους. Δεν οφείλεται σε μια πραγματική πεποίθηση» τόνισε ο Λόπες σε μήνυμα που έστειλε από τις φυλακές Ράμο Βέρδε στη σύζυγό του, η οποία το ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@leopoldolopez).

«Ο διάλογος του Μαδούρο συνίσταται στο εξής: "Ελάτε στο Μιραφλόρες (σ.σ. το προεδρικό μέγαρο) και ενόσω θα βγάζω διάγγελμα, θα κυνηγώ, θα σκοτώνω και θα καταστέλλω (τους διαδηλωτές) στους δρόμους"», πρόσθεσε.