ΗΠΑ: «Δραματικές» οι εξελίξεις στην Ουκρανία
Οι εξελίξεις στην περιοχή κυριάρχησαν στις τηλεοπτικές κυριακάτικες ενημερωτικές εκπομπές και αποτελούν πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. «Είμαστε στο χείλος της καταστροφής» αναφέρει η Ουάσιγκτον Ποστ, με ανταπόκριση από τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.
Πανομοιότυπο τίτλο έχει και η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ: «Η Ουκρανία στο χείλος της καταστροφής», προβάλλοντας παράλληλα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας ότι «ο Πούτιν οδηγεί τις δυο χώρες σε πόλεμο». Η Νιου Γιορ Τάιμς σημειώνει στον τίτλο της «σε συναγερμό ο ουκρανικός στρατός», υπογραμμίζοντας επίσης ότι «το Κρεμλίνο αναπτύσσει στρατεύματα στην Κριμαία» και ότι «αγνοήθηκε ο Ομπάμα».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, παραχώρησε σήμερα συνεντεύξεις στα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ τονίζοντας ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες» για τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις. «Δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα, πραγματοποιώντας εισβολή σε μια άλλη χώρα, χρησιμοποιώντας κατασκευασμένες δικαιολογίες» ανέφερε χαρακτηριστικά σε όλες τις συνεντεύξεις του, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει την πιθανότητα να εκδιωχθεί από την ομάδα των G8, των πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών, εάν δεν σταματήσει την στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.
Σε αρκετά δημοσιεύματα και αναλύσεις αμερικανικών ΜΜΕ αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε τη Ρωσία ότι «θα υπάρξει κόστος» για μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, τίθεται το ερώτημα για τις «επιλογές» που έχουν οι ΗΠΑ ώστε η Ρωσία να πληρώσει το κόστος. Σε σχετική ανάλυση στη Νιου Γιορκ Τάιμς υποστηρίζεται ότι και η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι όταν η Ρωσία θεωρεί ότι τα συμφέροντά της βρίσκονται σε κίνδυνο είναι πρόθυμη να πληρώσει το κόστος.
Τόσο στην εν λόγω ανάλυση, όσο και σε άλλες, επισημαίνεται το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία θα οδηγήσει σε «μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική απομόνωσή της», αλλά, όπως υπογραμμίζεται, στο τέλος της ημέρας οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα επιθυμούσαν «να υπάρξουν συμβιβασμοί» για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, ειδικά όταν χρειάζονται τη συνεργασία της Μόσχας για αλλά θέματα, όπως για τη Συρία και το Ιράν.
Ενδεικτική είναι η άποψη που παρέθεσε ένας αναλυτής δεξαμενής σκέψης στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι «θα μιλήσουμε για κυρώσεις και για κόκκινες γραμμές, θα εκδηλωθεί ένας επικίνδυνος παροξυσμός, αλλά κανένας δεν θέλει τον πόλεμο».