SZ: «Κυρώσεις σε βάρος της Siemens»

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας απέκλεισε για 5 χρόνια τη Siemens από διαγωνισμούς ανάθεσης έργων, με την υποψία της διαφθοράς. Ο γερμανικός όμιλος απορρίπτει τις κατηγορίες.

SZ: «Κυρώσεις σε βάρος της Siemens»
2'

Ο λόγος για την αναγκαστική 5ετή εξαίρεση του γερμανικού τεχνολογικού ομίλου από τις δημόσιες αναθέσεις έργων έχει τις ρίζες του σε μια παλαιότερη διαμάχη, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σε σημερινό της ρεπορτάζ. «Μεταξύ του 1999 και 2004 υποστηρίζεται ότι προέκυψαν παρατυπίες όσον αφορά έναν διαγωνισμό ανάθεσης έργου, στον οποίο συμμετείχε το τμήμα δικτύων της Siemens», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι ο γερμανικός τεχνολογικός όμιλος αρνείται τις κατηγορίες.

Η διεύθυνση της Siemens δηλώνει ότι δεν ανησυχεί με τις εξελίξεις, καθώς όπως εξήγησε εκπρόσωπος της, πλήττεται σε μικρό βαθμό (έκανε λόγο για μονοψήφιο ποσοστό) ο τζίρος του ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο κύκλος εργασιών της Siemens στη Βραζιλία άγγιξε τα δύο δισ. ευρώ.

SIEM

Μαύρος τραπεζικός λογαριασμός στο Λουξεμβούργο;

Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερη σημασία στην υπόθεση αυτή είναι το γεγονός ότι ο γερμανικός όμιλος είναι εδώ και μήνες στο επίκεντρο αρνητικών δημοσιευμάτων του βραζιλιάνικου τύπου. Το κύμα διαμαρτυρίας των τελευταίων μηνών κατά της διαφθοράς έχει στο στόχαστρο του και τη Siemens, η οποία είχε γίνει σημείο αντιπαράθεσης και των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές.

Όλα άρχισαν με κατηγορίες για καταβολή μιζών ύψους εκατομμυρίων που αφορούσαν την κατασκευή και συντήρηση γραμμών μετρό και προαστιακού σιδηροδρόμου στο Σάο Πάολο και στη Μπραζίλια. Ένα πρώην συνεργάτης επέρριψε στον τότε εργοδότη του ότι «λάδωσε» πολιτικούς «στο πλαίσιο υπερτιμημένων συμβολαίων». Η Siemens μάλιστα φέρεται να απέλυσε το 2011, στα συμφραζόμενα παραβιάσεων του εσωτερικού κανονισμού τον Άντιλσον Πρίμο που ήταν ο επικεφαλής του ομίλου στη Βραζιλία. Η υπόθεση αφορούσε, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη ενός «μαύρου τραπεζικού λογαριασμού» στο Λουξεμβούργο με 6 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ DW

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή