Δείτε τι προτείνει το ΔΝΤ στην Κροατία
Στην έκθεσή της, η αποστολή του ΔΝΤ στο Ζάγκρεμπ αναφέρει ότι τα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρα είναι αποδεκτά, καθώς αφορούν κυρίως στο σκέλος τον εσόδων, προτείνει ωστόσο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μία στροφή προς πιο βιώσιμα μέτρα στο σκέλος των δαπανών.
«Το ΔΝΤ αναμένει συνέχιση της ύφεσης της κροατικής οικονομίας και για το τρέχον έτος, με εκτιμώμενη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας της τάξης του 0,5-1% και την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένεται από το 2015 και με μία σταδιακή επάνοδο σε ρυθμούς ανάπτυξης του 2% μακροπρόθεσμα» δήλωσε χθες, μετά την ολοκλήρωση της -διάρκειας δύο εβδομάδων- αποστολής του ΔΝΤ στο Ζάγκρεμπ, ο επικεφαλής της Γιοχάνες Βίεγκαντ.
«Σε συνθήκες μιας ακόμη αδύναμης οικονομίας, τα μέτρα στο σχέδιο αναθεώρησης του προϋπολογισμού, για τα οποία η αποστολή ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, φαίνονται αποδεκτά και αναμένεται να οδηγήσουν σε μια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περίπου 1% του ΑΕΠ, φέτος» πρόσθεσε.
Περίπου τα 2/3 των μέτρων αναπροσαρμογής αφορούν το σκέλος των εσόδων. Ο κ. Βίεγκαντ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο που προβλέπει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υγείας στο 15%, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν μία ιδανική επιλογή, καθώς αυξάνει το κόστος εργασίας, υπονομεύοντας τις προσπάθειες να καταστεί η κροατική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική, αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι είναι κατανοητή η απόφαση, δεδομένου του ελλείμματος στον τομέα της υγείας.
Για τη μείωση του ελλείμματος, η αποστολή προέτρεψε την κροατική κυβέρνηση να εξετάσει την ενίσχυση των εισπράξεων μέσω των συμμετοχών και την περικοπή δαπανών μέσω της αύξησης της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας. Η αποστολή πρότεινε εναλλακτικά μέτρα στο σκέλος των εσόδων, όπως η εισαγωγή ενός σύγχρονου φόρου ακίνητης περιουσίας, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για κέρδη που επανεπενδύονται, η φορολόγηση εσόδων από τόκους και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης φυσικών προσώπων. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν το 2015 και το 2016, μέχρι το τέλος της τριετούς περιόδου προσαρμογής για τη μείωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ερωτηθείς αν γνωρίζει το λόγο, για τον οποίο η κυβέρνηση προτίμησε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υγείας αντί της επιβολής κάποιου φορολογικού μέτρου, ο κ. Βίεγκαντ σημείωσε ότι η απόφαση υπήρξε το αποτέλεσμα διαβούλευσης στην κυβέρνηση και ότι, στο βαθμό που ο ίδιος κατάλαβε, υπήρξε περισσότερο αποδεκτή μεταξύ των περισσότερων μελών της κυβέρνησης.
Περαιτέρω, ο κ. Βίεγκαντ σημείωσε ότι η κροατική κυβέρνηση έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο σε κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η θέσπιση των νόμων στρατηγικών επενδύσεων και προώθησης επενδύσεων, αλλά και οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις στους τομείς της αγοράς εργασίας και του κοινωνικού συστήματος.